Biftek Rosini

13 namirnica >60min Teško
  • goveđi file 1 kg
  • Carnex jetrena pašteta 200 g
  • šampinjoni 200 g
  • Krompir 1 kg
  • ruzmarin 1 veza
  • crveno grožđe 0,2 kg
  • madera vino 2 dl
  • goveđi fond 1 dl
  • šećer 2 kašike
  • voda 0,5 dl
  • puter 200 g
  • so po ukusu
  • biber po ukusu
1.

Goveđi file iseći na 4 jednaka komada (bifteka) i začiniti po ukusu. Zagrejati tiganj, u njega sipati ulje, dodati ruzmarin i beli luk presečen na pola pa potom dodati bifteke. Nakon što se zapeče sa donje strane, okrenuti, dodati polovinu putera i bifteke konstantno prelivati masnoćom. Peći prema ukusu.

2.

U posudu sipati vodu i šećer, staviti na laganu temperaturu da se šećer karamelizuje. Dodati madera vino, goveđi fond i pustiti da kuva i da se redukuje na polovinu. Kad sos dobije željenu gustinu, dodati zrna grožđa, skloniti sa grejnog tela i dodati drugu polovinu putera. Sve izmešati i začiniti po ukusu.

3.

Krompir oblikovati i peći u tiganju. Klobuke pečuraka izgrilovati.

4.

Na tanjir servirati biftek, preko njega kašiku oblikovane Carnex jetrene paštete i na vrh staviti klobuk pečurke. Preliti obilato sosom i dekorisati ruzmarinom. Služiti sa pečenim krompirom. Prijatno.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.