Pita gibanica

8 namirnica >60min Lako
  • kore za pitu 0,5 kg
  • srpski sir 0,5 kg
  • kajmak 250 g
  • mleko 2 dl
  • kisela voda 2 dl
  • Jaja 5 komada
  • Ulje 1 dl
  • so po ukusu
1.

U dve različite posude odvojiti žumanca od belanaca, a potom belanca ulupati u čvrst sneg. U posudu sa žumancima narendati sir, dodati kajmak, mleko, 2/3 ulja, kiselu vodu i posoliti po ukusu. Sve izmešati u jednoličnu masu pa potom dodati sneg od belanaca i lagano izmešati. 

2.

Tepsiju premazati uljem pa prekriti dno tepsije korama tako da sa svake strane viri deo kora kojim se pita posle zatvara. Tako složene kore poprskati uljem, dodati deo fila pa opet koru i tako sve redom dok ne ostanu poslednje dve kore. Utrošiti jednako sav fil.

3.

Preklopiti krajeve kora koji vire pa potom obmotati preostalim dvema korama. Pitu premazati uljem, izbockati čačkalicom i peći u zagrejanoj rerni.

gibanica

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.