Rizoto sa šafranom

11 namirnica <30min Lako
  • pirinač 240 g
  • crni luk 2 glavice
  • Maslinovo ulje 0,3 dl
  • šafran 1/2 kafene kašičice
  • Carnex panceta slajs 100 g
  • pileći fond ili voda 1 l
  • puter 50 g
  • parmezan 50 g
  • belo vino 1 dl
  • so po ukusu
  • biber po ukusu
1.

U dubljoj posudi na zagrejanom ulju dinstati crni luk, potom dodati pirinač i sve zajedno glazirati vodeći računa da namirnice ne potamne. Potom dodati šafran prethodno potopljen u šolju vrele vode, zatim zagrejano belo vino i konstantno mešati.

2.

Rizoto konstantno mora da kuva, a fond se dodaje u malim količinama. Kad pirinač bude 90% kuvan, dodaje se poslednja količina fonda, potom sklanja sa grejnog tela, začinjava po ukusu, dodaje se narendan parmezan, puter i sve se izmeša, poklopi i ostavi par minuta.

3.

Carnex pancetu slajs opeći na vrelom tiganju da bude hrskava i servirati preko rizota.

rizoto-sa-safranom

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.