Bundeva – kraljica jeseni

27.10.2017

Još u dalekoj prošlosti, ljudi su shvatili da je bundeva izuzetno hranljiva namirnica, bogata vitaminima i mineralima. Bundeva je bila i deo ishrane Indijanaca, kojima je pomagala da izdrže dugu i hladnu zimu. Danas se bundeva nalazi u mnogim vrhunskim specijalitetima jer je ukusna i nutritivno bogata namirnica.

Bundeva će vam pomoći da podignete imunitet i zaštite organizam od različitih alergija i infekcija, posebno u hladnom jesenjem periodu. Ona takođe sadrži i dosta beta-karotena i drugih antioksidanasa, zahvaljujući čemu hrani i neguje kožu. Semenke bundeve su bogate kvalitetnim proteinima i mastima koje deluju umirujuće na organizam i poboljšavaju pamćenje. Donosimo vam dva sjajna recepta sa bundevom, koja će vas zagrejati i pružiti vam potrebnu energiju!

Pire od jabuka i bundeve

bundeva

Iskoristite jesenje plodove na najbolji način! Pire od jabuka i bundeve se jednostavno priprema, a njegov neodoljivi ukus nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Od sastojaka će vam biti potrebna kašičica sušenih brusnica, pola očišćene slatke bundeve, pola kg jabuka, 2 kašičice izrendane kore limuna, četvrtina maslaca, kašičica soli i pola kašičice bibera. Potopite brusnice u vrelu vodu. Stavite jabuke i bundevu na papir za pečenje i pecite ih u rerni na 200 stepeni, oko 40 minuta, dok ne omekšaju. Kada se ohlade, izmešajte ih sa ostalim sastojcima i pospite brusnicama. Uživajte u čarobnom ukusu kraljice jeseni!

Pikantna supa od bundeve

supa-od-bundeve

Specijaliteti od bundeve ne moraju biti samo slatki. Unesite nove ukuse i začine u svoj dan i ispunite dom mirisom magične bundeve! Za pripremu pikantne supe od bundeve biće vam potrebno: dve šoljice kuvane bundeve, 1 kocka za supu, 1 iseckana šargarepa, ljuta paprika, đumbir u prahu, so, biber, 2 čena belog luga, semenke i ulje bundeve.

Dinstajte beli luk 3-4 minuta, dodajte mu šargarepu i nastavite da dinstate još 5 minuta. Ubacite bundevu, začine i kocku za supu. Pokrijte i kuvajte na laganoj vatri 20 do 30 minuta, sve dok šargarepa ne omekša. Za to vreme ispecite u rerni očišćene semenke bundeve. Pre serviranja, supu pospite s pečenim semenkama i nakapljite par kapi ulja bundeve.

 

 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.