IDEJE ZA NESVAKIDAŠNJU NOVOGODIŠNJU TRPEZU

29.12.2017

Dosadilo vam je da svake godine za doček pripremate ista jela i želeli biste da ovaj put iznenadite svoje goste drugačijim menijem? Centralni deo novogodišnjeg okupljanja u krugu porodice i prijatelja čini svečana trpeza. Ove godine umesto pečenja i ruske salate uključite uzbudljive ukuse koji će obeležeti veče. Donosimo vam predloge za predjelo, glavno jelo i desert kojim ćete oduševiti svoje zvanice u najluđoj noći.

Slani novogodišnji rolat

slani-novogodisnji-rolat

Za slani novogodišnji rolat biće vam potrebno:

-5 jaja

-1 kašika kisele pavlake

-100 g sitnog sira

-100 g brašna

-2 pikant namaza

-3 kisela krastavca

Odvojite belanca i žumanca. Mikserom umutite belanca dok dobijte čvrste šne. U drugoj posudi umutiei žumanca, brašno, kiselu pavlaku i malo soli. Dobro umutite i pomešajte sa umućenim belancima. Varjačom ili špatulom lagano mutiti da masa ostane vazdušasta.

Zagrejate rernu na 200 stepeni i pecite razlivenu masu u plehu 15 minuta. Kada je kora ispečena, urolajte je u vlažnu krpu i ostavite da malo smekša. Kiseli krastavac i stišnjenu šunku isecite na krupnije štapiće. Namažite mrvljeni sir, poređajte stišnjenu šunku i krastavac i urolajte ih sve zajedno. Preko rolata razmažite pikant namaz i pospite vlašcem.

Teleći medaljoni rolovani pancetom sa bukovačom

teleci-medaljoni

Za pripremu telećih medaljona potrebno je:

-1 kg telećeg filea

-1 čen belog luka

-0,03l konjaka

-Carnex panceta

-1 baket bukovače

-50g peršuna

-malo soli i bibera

Isecite teleći file na manje medaljone i malo ih začinite. Pancetom rolujte obod medaljona i probodite čačkalicom. Zagrejte tiganj i lagano pržite sa svake strane po 2-3 minuta.  Dok se meso peče, zagrejte tiganj i stavite malo putera. Kada se puter rastopi ubacite bukovaču koju ste prstima kidali, nit po nit. Dodajte i beli luk sečen na sitno i dinstajte sve zajedno nekoliko minuta. Prelijte konjakom i flambirajte. Kada alkohol ispari ubacite medaljone i seckani peršun i sve zajedno ukrčkajte par minuta. Servirajte i uživajte.

Kolač od urme

kolac-od-urme

Neka kruna vaše trpeze bude neodoljivi kolač! Za kolač od urme biće vam potrebno:

-600 g urmi

-300 g šećera

-1 kašičica sode bikarbone

-125 g putera

-250 g žutog šećera

-500 g brašna

-0,5l vode

-1 kašičica praška za pecivo

-0,5l neutralne pavlake

-250 g putera

Urme očistite od koštica, potom ih potopite u vreloj vodi uz dodatak kašičice sode bikarbone i ostavite pola sata da odstoje. Tako potopljene urme izmiksujte štapnim mikserom, dodajte brašno, šećer, prašak za pecivo i puter. Dobijenu masu izručite u pleh i pecite 40 minuta na 180 stepeni.

U dublju posudu dodajte neutralnu pavlaku, žuti šećer i puter i sve zajedno kuvajte dok ne dobijte gustu homogenu masu. Kolač poslužite sa prelivom i kuglom sladoleda ili svežim bobičastim voćem.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.