KUVANO VINO NA ENGLESKI NAČIN

05.01.2018

Pored čajeva, u prazničnom periodu rado se konzumira kuvano vino. Iako većina uživa u crnom kuvanom vinu, belo takođe može biti izvrstan napitak ukoliko se pripremi na pravi način. U Americi i Kanadi, omiljeni Božićni napitak je egnog – liker od jaja. Ovaj interesantni napitak vazdušastog ukusa može se pripremiti i bez alkohola. Nema većeg uživanja nego kada zimi, u toplini svoga doma, okupite svoje prijatelje i poslužite ih vrhunskim napitkom koji ste sami napravili. Donosimo vam recepte za egnong, crno i belo vino, koji će vas sigurno osvojiti prvim gutljajem!

KUVANO BELO VINO S KRUŠKAMA

belo-kuvano-vino

Posle ovog recepta, kuvano belo vino će vam sigurno postati omiljeni zimski napitak.

Za pripremu će vam biti potrebno:

-Belo vino 0,75l

-2 kruške

-3 kašike šećera

-1 čaša vode

-3-5 karanfilića

-1 štapić cimeta

Oljuštite kruške, očistite ih od semenki i iseckajte na kockice. Vodu, kruške, šećer i karanfiliće stavite da se kuvaju dok kruške ne omekšaju. Zatim izvadite začine, a kruške izblendajte. Dodajte belo vino i kuvajte do vrenja.

EGNOG

egnog

Za pripremu egnoga biće vam potrebno:

-4 jaja

-100g šećera

-2 kašike belog ruma

-2 kašike viskija

-4 dl mleka

-4 dl slatke pavlake

-Cimet

Belanca odvojite od žumanca, sipajte ih u dublju posudu i umutite sneg od belanaca. Dodajte 50g šećera i mutite dok ne dobijete kompaktnu smesu. Polako dodajte i žumanca sa šećerom. Budite jako pažljivi, kako biste zadržali vazdušasto stanje. Sa masom umutite i čašicu alkohola, mleko i 2dl slatke pavlake. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku, zatim je uz mešanje, dodjte u smesu. Kada egnog sipate u čaše, pospite ga mlevenim cimetom.

CRNO KUVANO VINO NA ENGLESKI NAČIN

crno-kuvano-vino

Za pripremu kuvanog vina biće vam potrebno:

-0.75l vina

-60 g šećera

-1 narandža

-Štapić cimeta

-Narendani muskantni orah

-Lovorov list

-60 ml džina

U šerpu sipati vino, 1l, dodati 100g šećera, iseckanu narandžu, malo cimeta, lovorov list i oraščić. Polako zagrevajte, da se šećer istopi, ali vodite računa da vino ne proključa. Kada se šećer istopi, dodajte džin i poslužite dok je vruće.

 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.