ZA DETOKS I NAKON MAMURLUKA OVU NAMIRNICU MORATE IMATI

08.12.2017

Verovatno niste znali da kupus kroz proces kiseljenja povećava svoja nutritivna svojstva.  Od davnina, u našim krajevima se održala tradicija kiseljenja ovog povrća pred zimu.  

salata-od-kiselog-kupusa

Kako biste iskoristili sve nutritivne vrednosti kiselog kupusa, jedite ga sirovog, kao i rasol. Najzdravija je salata od kiselog kupusa i maslinovog ulja. Priprema se jednostavno, sve što treba da uradite je da naseckate kupus, narendate šargarepu i luk, dodate maslinovo ulje, so i ljutu papriku i promešate. Dobićete osvežavajuću salatu, koju možete jesti i kao samostalan obrok.

LEK PROTIV MAMURLUKA

kiseo-kupus

Rasol, tj. sok od kiselog kupusa najpoznatiji je domaći lek protiv mamurluka! Posle praznika i slava, tokom kojih se uz bogatu trpezu uživa i u piću, našem organizmu je potreban detoks. U rasolu se nalaze svi vitamini iz kiselog kupusa, između ostalih i vitamin E, koji ima antioksidativna svojstva. Kako biste pobedili mamurluk, popijte punu čašu rasola ujutru i još jednu u popodnevnim časovima.

MUSAKA OD KISELOG KUPUSA

Poznata jela od kiselog kupusa su sarma, podvarak i svadbarski kupus. Ukoliko ste ljubitelj ovih jela, pikantnu musaku od kiselog kupusa ćete prosto obožavati. Ovo ukusno jelo možete pripremiti u samo 3 koraka.

  1. Propržite kiseli kupus i iseckanu glavicu crnog luka. Za to vreme pirinač skuvajte u slanoj vodi. Zatim mleveno meso propržite sa lukom, dodajte so, biber i jaje.
  2. U tepsiji poređajte kupus, zatim pirinač,  dok ne potrošite materijal i završite sa kupusom.
  3. Sve ovo prelijte mešavinom od kiselog mleka i žumanaca. Pecite u rerni na umerenoj temperaturi oko sat vremena, dok kupus sa vrha ne poprimi smeđu boju.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.