Konfitirani pačiji bataci sa sosom od divljih krušaka i suvih šljiva

18 namirnica >60min Teško
  • Pačiji bataci sa karabatacima 1 kg
  • Carnex domaća mesnata slanina 300g
  • crni luk 100g
  • Beli luk po ukusu
  • Carnex svinjska mast 1 kg
  • celer 400g
  • Krompir 200g
  • puter 100g
  • mleko po potrebi
  • proso 400g
  • Čeri paradajz 300g
  • crveno vino 4 dl
  • Suve divlje kruške 100g
  • suve šljive 100g
  • crni luk arpadžik 100g
  • žuti šećer 2 kašike
  • biber po ukusu
  • So morska krupna po ukusu
1.

U odgovarajuću posudu dodati 2/3 Carnex domaće mesnate slanine, potom kratko propržiti da pusti mirise i arome. Dodati na rebarca sečen crni luk, beli luk i sva kratko dinstati na umerenoj temperaturi. Dodati Carnex domaću svinjsku mast i kuvati oko 15 minuta. Mast procediti nazad u posudu, dodati uređne pačije batake sa karabatacima i sve konfitirati na minimalnoj temperaturi oko 4 sata. Voditi računa da temperatura ne prelazi 100 stepeni (u masti ne sme da bude balončića, niti da kuva). Sat vremena pred kraj dodati grozdove čeri paradajza.

2.

Celer očistiti, iseći na manje komade pa potom kuvati u mleku. Krompir očistiti, iseći na listiće i skuvati. Pomešati celer i krompir, dodati puter i sve propasirati više puta. Začiniti po ukusu.

Proso skuvati u slanoj vodi. Začiniti.

3.

U odgovarajućoj posudi kratko propržiti preostalu Carnex domaću mesnatu slaninu i luk sečen na četvrtine.

Dodati šećer i ostaviti da blago karamelizuje, potom naliti vinom,  dodati suve divlje kruške i šljive, biber u zrnu.

Kuvati na umerenoj temperaturi dok se masa ne redukuje za 2/3. Začiniti po ukusu.

4.

U duboke tanjire servirati pire od celera, kuvani proso, dodati konfitirano pačije meso i grozdove paradajza.

Sve preliti pripremljenim sosom u ukrasiti po želji sa svežim biljem.

Prijatno.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.