Paelja

18 namirnica >60min Teško
  • Pirinač dugo zrno 250g
  • celer 100g
  • šargarepa 100g
  • crni luk 200g
  • paprika sveža 200g
  • tikvice 200g
  • grašak 100g
  • pileće meso 500g
  • gambori 300g
  • Carnex Rustik kobasica 200g
  • Paradajz 150g
  • puter 125g
  • povrtna supa 1l
  • šafran po ukusu
  • biber po ukusu
  • so po ukusu
  • peršun veza
  • Maslinovo ulje 1 dl
1.

Za pripremu jela potrebno je voditi računa o termičkim obradama i pravovremenom dodavanju namirnica.

Namirnice je potrebno adekvatno pripremiti za navedeno jelo.

Povrće treba oprati, potom očistiti od kore, peteljki i semenki i iseći na štapiće.

Od tikvica koristiti samo spoljni deo, a mekani deo sa semenkama prokuvati sa povrtnom supom.

2.

Pileće meso koristiti po želji, vodeći računa da bude isečeno na manje komade.

Začiniti pre termičke obrade.

Gambore oprati, potom skinuti glavu i isprati nečistoće.

3.

Glave dodati u odgovarajuću posudu zajedno sa tikvicom, naliti sa vodom i dodati povrtnu kocku.

Supu kuvati oko 30 minuta da se svi sastojci sjedine.

4.

U odgovarajuću posudu za pripremu paelje dodati ulje i začinjenu piletinu pa sve kratko pržiti. 

Dodati šargarepu, celer i luk, pa sve zajedno dinstati dok povrće blago ne omekša vodeći računa da ne zagori.

Dodati preostalo povrće pa nastaviti sa termičkom obradom namirnica.

5.

U tako pripremljene namirnice dodati pirinač, šafran i ostale začine po ukusu pa sve dinstati na umerenoj temperaturi povremeno podlivajući sa vrelom supom.

 

6.

Paelji dodati tečnosti toliko da ogrezne, izmešati pa na površinu poslagati gambore, paradajz sečen na polovine i slajseve Carnex rustik kobasice.

Jelo ostaviti na umerenoj temperaturi da krčka par minuta.

7.

Jelo obilato preliti puterom, poklopiti folijom i staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni oko 30 minuta.

Paelju izvaditi iz rerne i ostaviti poklopljenu oko pet minuta da pirinač apsorbuje preostalu tečnost.

8.

Jelo služiti toplo, obilato posuti peršunovim lišćem i preliti preostalim maslinovim uljem.

Uz jelo servirati belo vino. 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.