Slasni rolat od maka

12 namirnica >60min Teško
  • brašno 1 kg
  • puter 150 g
  • so 10 g
  • sveži kvasac 40 g
  • šećer 100 g
  • mleko 3 dl
  • Jaja 3 žumanceta
  • mleveni mak 300 g
  • šećer 200 g
  • suvo grožđe 100 g
  • mleko 3 dl
  • vanilin šećer 2 kesice
1.

U posudu sipati mleko i šećere, pa prokuvati. Mleku dodati suvo grožđe i mak pa nastaviti kuvanje par minuta na laganoj vatri konstantno mešajući. Masu prohladiti.

2.

U posudi sa mlakim mlekom i dodatkom šećera i brašna razmutiti kvasac i ostaviti da naraste. U drugoj posudi dodati preostale sastojke za testo i narasli kvasac, pa umesiti glatko testo. Ostaviti da naraste.

3.

Na radnoj površini razvući testo u obliku pravougaonika debljine 0,5 cm, preko testa razmazati fil i sve urolovati u štrudlu pa prebaciti u tepsiju prekrivenu pekarskim papirom.

4.

Posudu sa štrudlom držati na toplom da bi testo naraslo. Štrudlu pre pečenja premazati žumancetom sa svih strana. Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 30 min. Ohladjenu štrudlu seći i služiti sa mlekom. Prijatno.

strudla-mak

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.