2 FANTASTIČNE TEHNIKE ZA FARBANJE JAJA

05.04.2018

Veliki petak se bliži, pa je dobro razmisliti na vreme o idejama za farbanje jaja! Kako bismo vas inspirisali, pronašli smo 3 ideje koje ne iziskuju puno vremena, a pomoći će vam da ove godine napravite pravo uskršnje remek-delo! Pored tradicionalnih načina farbanja jaja pomoću jestivih boja, paprati i peršuna ovog meseca obogatite vaše recepte nečim novim. Sličice za jaja nisu najbolje rešenje, jer se uglavnom presaviju pa se samim tim i motiv koji je na njima deformiše. Pratite naša uputstva i uz malo truda i materijala, dobićete predivne kreacije koje će sve ostaviti bez daha.

Pre farbanja je neophodno skuvati jaja. Kako ne bi ispucala tokom kuvanja, nemojte ih direktno iz frižidera kuvati, već ih ostavite na sobnoj temperaturi što duže. U vodu za kuvanje dodajte so i kuvajte ih oko sat vremena na tihoj vatri.

DEKUPAŽ TEHNIKA

dekupaz-jaja

Dekupaž jaja izgledaju tako besprekorno sa svojim božanstvenim motivima. Da biste sami ukrasili jaja na ovaj način ne morate biti vrsni poznavalac dekupaž tehnike! Sve što vam je potrebno su salvete sa lepim motivima, četkice, žumance i ulje. Belance će poslužiti kao prirodni lepak, a ulje će dati sjaj jajima. Prethodno izaberite što belja jaja, kako bi svi motivi došli do izražaja. Kako biste postigli što belji izgled, pre kuvanja, jaja izbelite prirodnim kiselinom – sirćetom. Potopite jaja u vodu i sirće u razmeri 2:1 i ostavite ih pola sata. Nakon toga, blago ih istrljajte sunđerom i dobićete predivnu belu boju.

Motive sa salveta pažnjivo izrežite ili iscepkajte. Motivi koji su iscepkani će izgledati prirodnije na jajetu. Umutite belance i nanesite ga četkicom na jaje, na mesto na kom želite da zalepite motiv sa salvete. Prislonite motiv i preko njega ponovo nanesite belance četkicom.  Kada se salveta osuši, premažite jaje uljem i dobićete savršeno ukrašeno jaje! Jaja ukrašena dekupaž tehnikom su jestiva u potpunosti.

OMBRE JAJA

ombre-jaja

Ombre tehnika je poslednjih godina sve popularnija zbog svoje jednostavnosti i lepote. Skuvajte jaja i ostavite ih da se ohlade. Odaberite nijansu jestive boje koju želite i sipajte malo boje u plitku posudu. Ostavite jaje oko jednog minuta. Zatim dodajte malo boje i ponovite postupak sve dok tečnost ne prekrije celo jaje. Nijanse će se kretati on najtamnije do najvetlije, čineći jaja neodoljivim.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.