3 IDEJE ZA DORUČAK KOJI ĆE RAZBUDITI SVA VAŠA ČULA

23.03.2018

Sigurno ste više puta čuli da je doručak najbitniji obrok tokom dana i da se nikako ne sme preskakati. Doručak je posebno važan za osobe koje su fizički aktivne, ali i za decu. Proteinski doručak će vas duže držati sitim od onog koji se bazira na ugljenim hidratima. Proteini doprinose boljoj koncentraciji, ugljeni hidrati obezbeđuju energiju, a biljna vlakna pospešuju varenje.

Ukoliko vam ujutru više prijaju laganije varijante, dan možete započeti ukusnom kašom. Donosimo vam tri ideje za doručak koji možete brzo spremiti pre nego što krenete na posao ili u školu, a na vama je da izaberete varijantu po svom ukusu.

OMLET ZA CEO DAN

omlet

Ovaj doručak se bazira na proteinima, ali sadrži i povrće, pa ćete sa njim, pored energije, uneti i potrebne vitamine i minerale koji će vam pomoći da uspešno savladate sve dnevne izazove.

Sastojci:

- 8 jaja

- 100 g mladog luka

-100 g paradajza

- 200 g beby spanać

- 75 g putera

- so po ukusu

- 100 g graška

- 100 g paprike

- 200 g tvrdog sira

- 200 Carnex suve svinjske pršute

- čili papričice po ukusu

- biber po ukusu

Priprema:

U dubokoj posudi ulupati jaja sa dodatkom soli i bibera i po ukusu sitno seckanih čili papričica. U jaja narendati sir i sve izmešati.

Na zagrejanom tiganju otopiti puter pa kratko sortirati povrće tako da ostane crispy, pred kraj dodati i Carnex suvu svinjsku pršutu da se kratko proprži.

Ovako pripremljen omlet po ukusu zapeći samo sa donje strane tako da gornja ostane rovita, ili okrenuti pa zapeći sa obe strane.

Na tako pripremljen omlet servirati začinjenu salatu i posuti obilato narendanim sirom.

ROLNICE OD LISNATOG TESTA, SIRA I ALPSKE SALAME

rolnice-lisnato-testo

 

Sastojci:

- 500 g lisnatog testa

- 100 g kačkavalja

- 1 kašičica kima

- 200 g Carnex alpske salame

- 2 kom jaja

- 1 salama

Priprema:

Na radnu površinu posuti malo brašna. Oklagijom razvući lisnato testo na debljinu manju od pola centimetra. Kada je testo razvučeno umutiti jaja i premazati celu koru.

Kačkavalj narendati preko jaja, zatim poređati alpsku salamu po celoj površini lisnatog testa. Nožem za picu iseći trake debljine oko 2 centimetra i svaku traku uvijati kao štapić.

Zagrejati rernu na 180 stepeni i u plehu, na papiru za pečenje, poređati štapiće. Premazati ih jajima i posuti kimom. Peći 25 minuta. Štapiće servirati sa đusom ili jogurtom.

OVSENA KAŠA

ovsena-kasa

Ovsenu kašu možete pripremati sa vodom, mlekom ili jogurtom. Sve što vam je potrebno je 4-5 kašika ovsene kaše i voda. Kuvajte ih u vreloj vodi do 5 minuta. Ukoliko želite da uštedite vreme, ovsenu kašu možete jednostavno preliti vrelom vodom i ostaviti je da odstoji.

Ukoliko je pripremate sa mlekom ili jogurtom, dovoljno je da prelijete njima i ostavite da odstoji 5 minuta kako bi upila mlečni proizvod. Kašu možete obogaiti sušenim ili svežim voćem po vašem ukusu i napraviti kombinaciju po želji.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.