3 NAČINA DA ISKORISTITE KORU OD POMORANDŽE

09.02.2018

Tokom zimskog perioda, citrusi zauzimaju posebno mesto u našoj ishrani! Južno voće sadrži vitamin C koji nas čuva od virusa i prehlada, pogodno je za pravljenje sokova, limunada i drugih osvežavajućih napitaka. Pored uobičajenih načina na koje možemo iskoristiti pomorandže i njihov sok, manje je poznato da i kora od pomorandže može biti upotrebljena! U njenoj kori ima za 200 procenata više vlakana nego u samom plodu ove voćke, ali i dva puta više kalcijuma! Sledeći put kada budete uživali u ukusu sočnih pomorandži, nemojte bacati koru, sačuvajte je i upotrebite na način koji vam se najviše dopada.

ČAJ OD POMORANDŽINE KORE

caj-od-pomorandze

Od pomorandžine kore možete napraviti osvežavajuć voćni čaj! Priprema ovog napitka je krajnje jednostavna. Pre nego što upotrebite koru, potrebno je da je dobro operete. Rastvorite jednu kašiku limunovog soka i jednu kašiku belog sirćeta u šolji vode, kako biste efikasno uklonili štetne materije sa kore. Ogulite pomorandže, stavite njihovu koru u teglu, koju ćete čuvati na hladnom i mračnom mestu nekoliko meseci. Ukoliko nemate strpljenja da sami sušite pomorandžinu koru, možete je kupiti u marketu. Osušene kore prelijte toplom vodom i ostavite da ostoje 3-5 minuta. Možete eskperimentisati i sa drugim čajevima i napraviti mešavinu po svom ukusu. Čaj procedite i zasladite medom po želji!

PRIRODNI OSVEŽIVAČ U PROSTORIJAMA

kora-od-pomorandze

Miris pomorandže osvežava i budi energiju. Kore od pomorandže možete iskoristiti da napravite prirodni osveživač za vaš dom. Prelijte kore sa pola litre vode i ostavite ih preko noći da odstoje, kako bi ispustile svoje sokove. U flašicu sa rasprašivačem sipajte dobijeni sok i koristite dobijeni osveživač kada želite da osvežite svoje prostorije.

ZAČIN U PRAHU

prah-od-pomorandze

Prah od pomorandžine kore je nesvakidašnji "final touch" koji će vašim kolačima dati posebnu notu egzotike. Očistite koru od pomorandže od belog dela i ostavite ih na toplom mestu da se osuše. Osušenu koru sameljite, stavite u teglu i čuvajte je u frižideru. Pomorandžin prah možete pomešati sa jogurtom, mlekom ili dodati u vaš jutarnji smuti! Takođe, prahom možete aromatizovati čokoladne poslastice i time napraviti nesvakidašnji desert koji će zagolicati sva vaša čula!

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.