4 ČINJENICE O PICI KOJE SIGURNO NISTE ZNALI

12.10.2017

PICA JE STARA 6.000 GODINA

Da li ste znali da su ljudi jeli picu i pre 6.000 godina? Istorija pice je stara koliko i pronalazak peći i vuče korene iz drevnog Egipta! A kako danas izgleda pica?

Osnovni sastojci svake pice od 18. veka do danas su – testo, maslinovo ulje, paradajz i sir. Reč „pizza“ potiče iz Napulja, a nastala je od reči „pezzo“ što znači komad od testa.  Ostatak se razlikuje od zemlje do zemlje. U Americi je pica jako popularna, ali ona se razlikuje od italijanske u načinu pripreme, pre svega u debljini i vrsti testa.

GREŠKA JE STAVLJATI SVE SASTOJKE NA PICU PRE PEČENJA

pica

Velika je greška staviti sve sastojke pre pečenja kako to obično radimo! Mnogi sastojci pečenjem gube ukus, a nekada i formu. Sveže salate, začine, pršut, ukiseljeno povrće, masline, feferone i sir je najbolje staviti nakon pečenja. Sa druge strane, šunku, slaninu, osušene začine u kombinaciji sa paradajzom je bolje staviti pre pečenja. Ukoliko volite povrće na pici, trebalo bi da znate da se neke vrste povrća poput paprike, artičoka, karfiola, prokelja, brokolija, graška i boranije neće dobro ispeći ukoliko su u sirovom stanju. Možete ih prethodno izdinsati, propržiti na ulju ili obariti.

SRBIJA JE ZEMLJA PICE

Iako se za picu znalo i ranije, pica je postala popularna u našim krajevima tokom sedamdesetih godina. Prva picerija je bila otvorena u Makedonskoj ulici. Bila je to picerija restorana „Pod lipom“, na mestu na kom se doskoro nalazila picerija.  Pice koje su spremane u našoj zemlji tih godina bile su jedne od najboljih u Evropi i pravile su se po ugledu na italijansku tradiciju, sa najkvalitetnijim sastojcima. Danas je gotovo nemoguće prebrojati picerije koje postoje na prostoru cele Srbije, ali se smatra da ih samo u Beogradu ima oko 1000!

NAJSKUPLJA PICA NA SVETU KOŠTA 2000 DOLARA

pica-u-restoranu

Najskuplja pica na svetu se prodaje u Njujorku, u restoranu Industry Kitchen. Njihova pica pod nazivom The 24K Pizza ušla je u Ginisovu knjigu rekorda, kao najskuplji specijalitet ovog tipa. Ovo zadovoljstvo košta neverovatnih 2000 dolara! Verovatno se pitate od čega je napravljena pica koja košta koliko i nekoliko prosečnih plata u Srbiji. Tajna je naravno, u njenim sastojcima - ova pica ima nadev od belog stilton sira, oseta kavijara, tartufa i pačije paštete, a ukrašena je jestivim listićima 24-karatnog zlata. 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.