4 RAZLOGA ZAŠTO JE DOBRO JESTI AVOKADO + RECEPTI

14.05.2019

Avokado se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svetu, a evo i zašto je važno da ga uvrstite u svoj meni.

Iako je avokado manje dostupan na našim područjima, ipak pobornici zdrave hrane uvek se trude da nađu dovoljno mekan plod, kako bi mogli da ga iskoriste u salati ili nekom specijalnom jelu.

Potiče iz Meksika gde su ga upoređivali sa kruškom  i baš  zbog svog porekla svoju primenu nalazi u umacima kao što je guacamole.

 

AVOKADO JE VEOMA HRANLJIV

 

...Jer sadrži mnoštvo minerala i vitamina. Govorimo o vitaminima C, K,B5, B6, E, A, kalijumu. Ima mali procenat masti što ga čini pogodnim izborom za smanjenje telesne težine.

 

AVOKADO SADRŽI VIŠE KALIJUMA OD BANANE?

 

O da. U samo 100 grama avokada staje 14% kalijuma, za razliku od banana u iznosu od 10%. Važno je da ljuski organizam u toku dana unese dovoljnu količinu kalijuma, a uz avokado, to ćete zasigurno postići.

 

AVOKADO JE BOGAT NEZASIĆENIM MASNIM KISELINAMA

 

Ova moćna voćka sadrži najviše masti u sebi, ali ovde govorimo o zdravim mastima koje su sastavni deo maslinovog ulja.

 

BOGAT JE I VLAKNIMA

 

I vlakna su sastavni deo avokada. Upravo iz tog razloga, oni pomažu u gubljenju telesne težine, redukuju šećer u krvi i utiču na opšte zdravlje organizma.

Iako avokado sadrži veliki broj korisnih hranljivih materija, visok dnevni unos nije preporučljiv zbog njihove visoke kalorijske vrednosti. U zavisnosti od vaših kalorijskih potreba, trebalo bi da jedete ne više od dve do pet kriški avokada dva do četiri puta nedeljno.

 

Ako ste za slatki, a ujedno i zdravi desert gde je avokado glavni sastojak, možete pronaći inspiraciju na našem prethodnom članku https://ukusnoibrzo.rs/vas-kutak/cokoladni-puding-od-samo-4-sastojka, ali ukoliko ste za slaniju verziju, predlažemo vam pečeni avocado sa jajetom.

 

Sastojci:

2 zrela avokada

4 jaja

So

Biber

Aleva paprika

 

Priprema:

Isecite avokado na polovine I sklonite koru. Pospite začinima.

Razbijte jaja, svako ide u jednu polovinu avokada.

Pecite dok jaje ne bude gotovo – 15 minuta na 200 stepeni

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.