5 načina da spremite ribu kod kuće

30.06.2017

Kao i kod pripreme mesa, često se dešava da pribegavamo jednom te istom načinu spremanju ribe, a to je prženje.

Zbog toga, isprobajte neku od sledećih tehnika jer vaša omiljena vrsta ribe je to zaslužila:

Prženje u dubokom ulju

5-nacina-da-spremite-ribu-kod-kuce

Ako baš insistirate na prženju, ovo će biti svež način na koji pripremate i jedete ribu. To je odličan izbor za pohovanu ribu i najviše treba da pazite na to da komadi budu manji i prekriveni brašnom i jajima sa svih strana. Takođe, vodite računa o tome da ulje bude dobro zagrejano i da komade ribe u njemu ne držite duže od 3-5 minuta.

Grilovanje

5-nacina-da-spremite-ribu-kod-kuce

Ovo je odlična tehnika ako ste planirali da jedete losos ili odreske sabljarke na žaru. Roštilj bi trebalo da bude prethodno dobro zagrejan i premazan uljem kako se riba ne bi lepila. Grilujte ribu po izboru oko 5 minuta sa svake strane.

Pečenje

5-nacina-da-spremite-ribu-kod-kuce

Ako već niste ovo probali, sada je pravo vreme da u rerni spremite obrok sa ribom. Prekrijte pleh papirom za pečenje, ravnomerno rasporedite komade ribe začinjene po želji i ostavite ih u rerni dok ne potamne taman koliko treba u zavisnosti od debljine parčića.

Poširanje

5-nacina-da-spremite-ribu-kod-kuce

Prvo što treba da znate je da poširana riba nikako nije isto što i kuvana riba! Ovde je reč o tehnici u kojoj ribu spremate u manjoj količini vode (ili čak u vinu) koja se sipa tek toliko da prekrije ribu. Poširajte je oko 10 minuta na nižoj temperaturi izbegavajući vrenje, a sve to možete uraditi zajedno sa povrćem ili tek pri serviranju upotpuniti ribu najboljim izborom dodataka.

Kuvanje na pari

5-nacina-da-spremite-ribu-kod-kuce

Sećate li se onog parnog lonca za koji ste zaboravili da ga imate? Pronađite ga i spremite u njemu sveži sezonski ulov. Kao i kod poširanja, 10 minuta će verovatno biti dovoljno, ali opet se vodite vrstom ribe. Ovo je jedan od najpopularnijih načina spremanja ribe u mnogim azijskim zemljama, tako da će vaš obrok dobiti i dodatne poene za egzotičnost.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.