5 VRSTA JUŽNOG VOĆA ZA KOJE MOŽDA NISTE NI ČULI

28.08.2018

 

Postoji nekoliko vrsta voća koji se retko spominju, a i kada se spomenu svi se pitaju gde se to voće gaji.

Pogledajte koje je to južno voće koje veoma retko i za koje možda zapravo nikada niste ni čuli.

 

KARAMBOLA

Karambola je južno voće u obliku zvezde koje nosi naziv još i kineska zvezda, bilimbi, kamrakhm, spu... Potiče iz Šri Lanke, ali se umnogome gaji u jugoističnoj Aziji. Kora ovog voća je tanka i ljušti se, ali unutra se nalazi mekana masa.

Ova tropska voća podstiče apetit i u 100 grama ima 36 grama proteina.

Obično krasi torte, jer njen neobičan i zanimljiv oblik predstavlja sjajnu dekoraciju.

 

KIVANO

Kivano je tropsko voće koje nosi naziv još i rogata dinja. Zanimljivo je to da kivano ne treba čuvati u frižideru, baš naprotiv, treba je čuvati na sobnoj temperaturi jer tako može da opstane i do nekoliko meseci.

Ovo je kombinacija banane i limuna. Da, neobičan spoj, ali predstavlja pravu eksploziju tropskog ukusa u samo jednoj voćki. Puna je vitamina A i C.

PAPAJA

Da li ste znali da plodovi ovog voća mogu biti teški i do deset kilograma? Pravi, zreo plod je žute ili narandžaste boje. Prilikom pripreme za jelo, papaja se seče uzduž i čisti se baš kao dinja – vade se semenke i ljušti kora. Često se koristi u salatama jer ima jedinstveni ukus.

ĆIRIMOJA

Legenda kaže da su ovo voće gajile Inke. Raste na visinama od 2000 nadmorske visine. Oblik ove voćke je srcasta, te ga zbog toga nazivaju i ljubavno voće. Spolja, ova voćka sastoji se od dve boje – smeđe i zelene, dok je unutra masa bele boje sa crnim košticama.

Najviše se koristi za džem ili žele.

KUMKVAT

Kumkvat je rasprostranjen u zemljama kao što su Kina, Brazil i Afrika. Drugo ime mu je „zlatna pomorandža“. Neverovatan spoj kiselog, ali sočnog i slatkog čini ovo voće pogodnim za koktele. Osim toga, od ovog tropskog voća prave se i džemovi, kompoti, sladoledi, voćne salate, ili samo kao ukrasna biljka.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.