BRUSKETI SU NAJBOLJI LETI!

21.08.2018

Svetski poznata italijanska kuhinja u svom sastavu ima čitava mađioničarska dela. Kuvari uvek iznenađuju sa kombinacijom začina i preliva. Uvek smišljaju nešto novo i drugačije.

Iako se kuhinja u različitim regionima Italije (Severna, Južna, Centralna) međusobno razlikuju, hrskavi hlebčići sa raznim dodacima kao da se prave svuda.

Istorija brusketa može se pratiti od čak 800 godina pre nove ere. Dok su Eturci zauzimali teritoriju od Rima do Toskane, imali su tu tradiciju da komade podgrejanog hleba obogaćuju različitim sastojcima. Hleb su podgrevali i natapali maslinovim uljem, a specifičan ukus ovih zalogaja nastajao je zbog dobro poznatog dodatka – belog luka. Uz bruskete, najčešće su pili vina.

 

Za ovo lagano jelo trebaće vam 10-15 minuta, a uživanje će trajati mnogo duže.

Originalna verzija brusketa glasi – tostirani hleb, premazan komadom belog luka, natopljen maslinovim uljem i daškom soli.

Na hleb se dodaje sveži bosiljak i sitno seckani paradajz. Pored toga, dodaci su; beli luk, pasulj, seckano meso, razne vrste sireva.

Sastojci za 15 brusketa:

Kriške bageta – 15 komada

Maslinovo ulje

1 šaka listova bosiljka

1 čen belog luka

So i biber po ukusu

100ml kečapa

Mocarela

Čeri paradajz

Priprema:

Kriške bageta premažite uljem i prepecite ih u rerni ili u tiganju.

Bosiljak, beli luk, so i biber usitnite.

Svaku krišku prelijte kečapom, stavite po kašičicu smese od bosiljka, komad mocarele i čeri paradajza.  

BRUSKETI SA KOZIJIM SIROM I TIKVICAMA

Hajde da eksperimentišemo. Puštamo mašti na volju i pravimo bruskete sa tikvicama i kozijim sirom. Njam!

Sastojci:

 200 grama tanko nasečenih tikvica 

- kašika maslinovog ulja

- sok od pola limuna

- so i biber po ukusu

- 200 grama sitnog kozjeg sira

Priprema:

Tikvice smestite u posudu, sipajte so i biber i polijte ih limunovim sokom i maslinovim uljem kako bi se marinirale. U međuvremenu ispecite kriške bageta.

Kada se hleb ispekao premažite ga slojem kozjeg sira i potom dodajte marinirane tikvice. Završite tako što ćete dodati so i biber po ukusu.

Jednostavno, a drugačije…

 

 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.