ČINJENICE O SENDVIČU KOJE SIGURNO NISTE ZNALI

02.02.2018

Jedan od razloga što toliko volimo sendviče je njihova jednostavna priprema. Ne morate biti iskusan kuvar da biste napravili vrhunski sendvič! Pored toga, možete isprobati bezbroj različitih varijanti i sendvič napraviti po svom ukusu, sa namirnicama koje najviše volite.

Međutim, sendviči nisu oduvek bili tako popularni. Sendvič kakav danas poznajemo je osmišljen tek u 18. veku, a dobio je ime po svom izumitelju, lordu Sandwichu, koji je bio izuzetno imućan čovek. Legenda kaže da je je lord Sandwich bio strastveni kockar, koji je vreme provodio kockajući se satima bez prestanka. Zbog toga, nije želeo da gubi vreme, pa je jednom prilikom naredio svom slugi da mu donese parče govedine, sa dva parčeta hleba oko njega, kako ne bi isprljao karte. Njegovi saigrači nisu odoleli da mu se ne pridruže. Toliko im se dopalo ono što su probali da se za sendvič vrlo brzo pročulo i tako je stekao masovnu popularnost!

KLUB SENDVIČ

Popularni engleski sendvič, poznatiji kao Country Club Sandwich, odnosno Klub sendvič možete napraviti i u svom domu u samo par koraka. Za razliku od drugih sendviča, Klub sendvič se pravi isključivo sa tost hlebom. Za pripremu pravog, originalnog klub sendviča potrebno je samo da se pridržavate redosleda ređanja namirnica. Ređajte redom: parče tost hleba, 2 kašike zelene salate sa pavlakom i majonezom, kolutove paradajza, kolutove kuvanog jaja, tost hleb, list kačkavalja, 2 kašike zelene salate sa pavlakom i majonezom, kolutove krastavca, file belog mesa, tost hleb. Kako bi sastojci ostali na svom mestu, isecite sendvič po dijagonali, a svaku polovinu probodite čačkalicom. Klub sendvič se obično servira sa pomfritom, pa ga možete iskoristiti i kao kompletan obrok.

OTVORENI SENDVIČ

Pored karakterističnog sendviča koji se sastoji od dva parčeta hleba i mesa u sredini, postoje i tkz. otvoreni sendviči, koji nisu preklopljeni hlebom sa gornje strane. Mini sendviči sa različitim vrstama šunke su odličan izbor kada vas iznenade nenajavljeni gosti!

Najpoznatiji otvoreni sendvič je Danski sendvič, koji je vrlo jednostavan za pripremu. Bitno je jedino da kupite kvalitetan hleb, a sa nadevima možete eksperimentisati. Svako parče hleba isecite što tanje, premažite puterom i dodajte topinge po svom ukusu!

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.