CVEKLA JE ELIKSIR ZDRAVLJA?

27.11.2018

 

O njoj se govori kao o božanskoj namirnici, kao o nečemu što služi zdravlju iz sve snage. Govorimo o cvekli.

Cvekla je prava riznica zdravlja i eliksir mladosti. Potiče sa obala sredozemlja, a zbog svog izuzetnog lekovitog dejstva, brzo se odomaćila i na našem području. Danas se smatra najlekovitijom povrtarskom kulturom, koja sadrži široku lepezu kako minerala, tako i vitamina. Ujedno, izuzetno je bogata belančevinama i ugljenim hidratima.

Ovo povrće sadrži sve važne minerale – kalijum, kalcijum, fosfor, natrijum, magnezijum, gvožđe, bakar, mangan, jod, sumpor, litijum.. Vitamine C, B1, B2 i B12. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje cvekle sprečava gubljenje minerala iz kostiju i zuba i usporava starenje.

Kako se pravi najzdravija salata na svetu?

5 kg cvekle

 500 ml sirćeta

 2l vode

60 g soli

 80 g šećera

1 kesica konzervansa

Operite cveklu i odstranite vrhove sa obe strane.

Posložite je u veći lonac, a zatim nalijte vodu. Važno je da ima dosta vode jer će se duže kuvati, bar dva sata.

Nakon dva sata, izbockajte cveklu viljuškom, kako biste proverili koliko je skuvana. Ukoliko je u sredini još uvek tvrda, dokuvajte je još pola sata.

Procedite je i ostavite da se potpuno ohladi.

U drugi lonac sipajte sirće, vodu, so i šećer. Prokuvajte.

Kada provri, sklonite sa ringle i poklopite.

Nakon 10 minuta dodajte konzervans i promešajte.

Ohlađenu cveklu oljuštite, operite i isecite na kolutove.

Punite tegle ohlađenim sirćetom tako da tečnost bude centimetar iznad cvekle. Stavljati celofan i poklopce i odlagati na suvo i tamno mesto do služenja.

 

Od ove mere dobija se 9 tegli.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.