Da li je zamrznuto voće dobro kao i sveže?

10.11.2017

Nutricionisti se slažu da je zamrznuto voće zdravo kao i sveže. Ukoliko znate kako da pravilno zamrznete voće, kasnije ćete ga lakše konzumirati i bolje iskoristiti za svoje omiljene recepte!

PRIPREMA VOĆA ZA ZAMRZAVANJE

zamrznuto-voce

Izaberite voće koje najviše volite, ali zapamtite da boje otkrivaju njegove nutritivne vrednosti! Likopen čini voće crvenim, dok beta-karoten daje voću narandžasto-žutu boju. Ogulite voće pre zamrzavanja i uklonite listove i semenke, jer ih je teško odstraniti nakon odmrzavanja. Kako biste znali kada ste ga zamrzli, na kesici napišite markerom datum. Pre zamrzavanja operite voće, stavite ga u plastičnu kesu iz koje ćete ispustiti sav vazduh. Kako bi što duže sačuvali ukus, bobičasto voće pospite šečerom pre zamrzavanja. Jabuke kompletno očistite i narendajte, kako biste imali gotov fil za pravljenje dezerta. Kada poželite da odmrznete voće, uzmite ono sa najstarijim datumom, da biste ga sačuvali od propadanja.

KOLIKO VOĆE MOŽE BITI ZAMRZNUTO

Zaleđeno voće ima rok trajanja koje se razlikuje od vrste ploda. Jabuke, jagode, šljive, smokve i grožđe možete čuvati u zamrzivaču do 12 meseci. Šumsko voće, limun i bundevu je preporučljivo držati zamrznute najviše 10 meseci.

Ukoliko želite da uključite bobičasto voće u svoj recept, plodove nemojte potpuno odmrzavati, već samo onoliko koliko im je potrebno da se razdvoje jedni od drugih.  Pojedine vrste voća menjanju teksturu ukoliko se duže odrzavaju, što može otežati njihovu pripremu.

RECEPTI SA ZAMRZNUTIM VOĆEM

palacinke-sa-sirupom

Od smrznutog voća lako možete napraviti ukusne šejkove. Potrebno je samo da izblendate voće po želji sa mlekom ili jogurtom. Još jedan način na koji možete iskoristiti zamrznuto voće je sos za palačinke! Zamrznuto voće pomešajte sa malo šećera u prahu i kuvajte dok ne dođete do željene gustine. Poslužite sa palačinkama, uz krem sir. U ovakvim sosovima, maline i kupine se lepo slažu sa jabukama koje će sosu dati neodoljivu rozikastu boju. Svakako, zamrznuto voće će dati posebnu aromu vašim dezertima ukoliko ga dodate recept za mafine, panakote, čizkejk ili štrudle!
 
 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.