Da li ste probali jela od kaktusa?

15.12.2017

Na različitim meridijanima se različitio uživa u hrani! Kultura različitih naroda se prenela i na njihovu gastronomiju i rezultirala najneverovatnijim jelima i namirnicama, koji su na našem podneblju nezamislivi! Govedina, svinjetina i piletina postali su potpuno uobičajeni, te gurmani traže nešto inovativnije. Za neke specijalitete svetskih kuhinja potreban je zaista jak želudac. Donosimo vam listu najčudnijih specijaliteta koja se s uživanjem jedu širom planete.

1.Prženi pauci

przene-tarantule

Verujemo da pauka ne volite da vidite ni na zidu, ali u Kambodži oni se služe na tanjiru. Ako se ikada zadesite u kambodžanskom gradu Skuan ponudiće vas svojim omiljenim specijalitetom. Pošto je grad prepun tarantula, kako bi suzbili njihov broj, lokalci su počeli da ih jedu. Sada je to prepoznatljiv specijalitet – paukovi se serviraju uz razne začine, u činijama sa pirinčem.

2.Ikizukuri

Na našim prostorima, suši je vrhunac egzibicionizma kada je reč o hrani, međutim u Japanu i Koreji otišli su korak dalje – sirovi morski plodovi i riba se služe dok su još živi! Ikizukuri inače znači "pripremljeno živo". Ukoliko naručite ribu, hobotnicu ili lignje, oni će biti začinjeni i dekorisani ali i dalje živi.

3. Žabe

peceni-bataci

Procenjuje se da se u svetu godišnje pojede milijardu žaba! U Francuskoj su žablji bataci nacionalni specijalitet, koji se priprema sa belim lukom i peršunom. Međutim, u Africi ne jedu samo batake, već cele žabe! Afrička bik-žaba je delikates u nekim delovima Afrike, ali sadrži hemikalije koje mogu biti smrtonosne za ljude.

4. Casu Marzu

Casu Marzu je ovčiji sir sa Sardinije koji u sebi ima žive crve! Crvi se dodaju u sir kako bi fermentisali mleko svojom želudačnom kiselinom. Crvići u siru porastu do 8 milimetara, a oni koji ih konzumiraju tvrde da nema lepšeg i postojanijeg ukusa. Ovaj sir je zakonom zabranjen, međutim još uvek se može naći na crnom tržištu.

5. Bodljikavi kaktus

U Meksiku, kaktus je sastavni deo mnogih jela, od doručka, preko ručka do deserta. Kada se uklone bodlje, kaktus se može pripremiti na različite načine – može se grilovati, peći ili kuvati. Njegovi ljubitelji tvrde da ovaj bodljikavi specijalitet ima blag ukus, a uz to sadrži i dosta vitamina i minerala!

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.