Da li znate u čemu je razlika između srpskog i bosanskog bureka?

17.11.2017

Burek je već dugi niz godina najpopularniji doručak na našim prostorima. Pored toga, burek je jedino pecivo koje se peče u samo za njega specijalizovanim radnjama – buregdžinicama. Kao i brojna druga jela, burek je u naše krajeve došao širenjem Osmanskog carstva. Njega su na područje Balkana doneli Turci u 15. veku. Reč 'börek' na turskom znači testo, a naziv se odnosi na više vrsta peciva. U Turskoj i danas postoji najviše varijanti bureka u pogledu nadeva i oblika. Mali smotuljci pite se nazivaju sigara böreği (“cigara - burek”), burek polumesečastog oblika çiğ börek (“sirovi burek”), a klasičan burek -böreği (“vodeni burek”), koji je najsličniji onom koji se pravi na Balkanu - u obliku velikog kruga koji se seče na četvrtine.

RAZLIKA IZMEĐU SRPSKOG I BOSANSKOG BUREKA

burek

U Bosni se burekom smatra samo jelo od vučenog testa punjeno mesom – mlevenim ili seckanim, najčešće spiralnog oblika. Sa druge strane, u Srbiji se burek puni najrazličitijim nadevima – od uobičajenog mesa, sira, krompira, do neobičnih sastojaka, poput kiselog kupusa ili kolenica. Takođe, u Bosni i Hercegovini se za pripremu bureka koristi ulje, a u Srbiji uglavnom mast. Burek se takođe pravi i u Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji i Crnoj Gori gde su ga doneli uglavnom bosanski pekari. Ovo popularno jelo od testa se na različite načine sprema i u mnogim drugim zemljama koje su nekad bile u sastavu Otomanskog carstva.

NAJVEĆI BUREK NA SVETU NAPRAVLJEN U NIŠU

burek-dorucak

Prvi burek u Srbiji napravljen je u Nišu još davne 1498. godine, a od 2004. godine tamo se održava i manifestacija Buregdžijada, na kojoj je 2011. ispečen najmanji, ali i najveći burek na svetu: najmanji je ispečen u pivskom čepu, a najveći je imao površinu od 8 metara kvadratnih i bio težak 200 kg.

Burek je popularan i drugih zemljama, a britanski Gardijan mu je dodelio peto mesto na listi najbolje brze hrane na svetu. Britanci opisuju tradicionalan balkanski specijalitet kao ukusan i hrskav, a smatraju se najbolje slaže sa crnim čajem.

 

 

 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.