DOMAĆI SLADOLED PO SVAČIJOJ MERI

08.07.2019

 

Vreli dani znače samo jedno – mnogo sladoleda! Obradujte porodicu i napravite domaći sladoled kojem niko neće odoleti!

Vrele letnje temperature motivišu nas da pravimo lake i jednostavne poslastice koje će nas rashladiti. Evo ideja kako da napravite pravi domaći sladoled sa dodacima koji su vama omiljeni.  

 

DOMAĆI SLADOLED OD BANANE

 

Da li ste znali da sladoled možete napraviti od samo jednog sastojka? O da, pričamo o banani – hranljivoj namirnici od koje mogu da se naprave baš mnogi slatki i zdravi recepti.

Banane isecite na kolutove i stavite u jednu posudu. Nju držite u zamrzivaču dok se voće ne zamrzne. Smrznute banane izmutite u blenderu. Budući da će se banane lepiti, s vremena na vreme, moraćete ih promešati. Dobijenu kremastu smesu stavite još neko vreme u zamrzivač. Kada se smesa dovoljno ohladi vaš sladoled je spreman. Ukoliko želite, u smesu možete u baciti još neki sastojak za bogatiji ukus. Tako na primer preko možete dodati seckane bademe, lešnike ili malo vanile, kakaoa.

 

DOMAĆI SLADOLED OD JAGODA

 

Ovaj domaći sladoled je za ljubitelje tropskih ukusa, jer je jagoda glavna zvezda recepta.

Sastojci:

150ml mleka

kesica šlag krema od jagoda;

2dl kiselog mleka;

čaša od 2dl šećera;

čaša od 2dl jagoda.

 

Sipajte hladno mleko i šlag krem od jagoda u blender i mutite oko tri minuta. U smesu dodajte kiselo mleko, šećer i jagode. Sve zajedno izmešajte, sipajte u posudu i stavite u zamrzivač. Kada se smesa zamrzne, domaći sladoled od jagoda je spreman za posluženje.

 

 

DOMAĆI SLADOLED OD ČOKOLADE

 

A za one koji su za čokoladne zalogaje, tu je sladoled, od čega drugog no od čokolade!

Sastojci:

jedan litar mleka;

100g šećera;

osam žumanaca;

200g čokolade za kuvanje;

slatka pavlaka ili malo šlaga.

 

Mikserom umutite žumanca sa šećerom, a potom istopite čokoladu. Mleko zagrevajte dok ne proključa. Nakon što proključa dodajte čokoladu uz konstantno mešanje. Nastavite da mešate i zagrevate smesu još 2 do 3 minuta, zatim polako uz stalno mešanje u smesu dodajte i umućena žumanca. Skinite smesu sa šporeta i još malo je umutite mikserom. Umućenu smesu kuvajte na pari dok se ne zgusne (30 do 40 minuta). Nakon što ponovo skinete smesu sa šporeta izmiksajte je još malo kako bi bila rastresitija i stavite u zamrzivač na nekoliko sati. Pre posluživanja čokoladni sladoled možete ukrasiti slatkom pavlakom ili šlagom.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.