Gastronomska karta Srbije: ŠUMADIJA I ZAPADNA SRBIJA

01.12.2017

Burna istorijska dešavanja na našim prostorima uticala su i na ishranu, pa tako svaki region ima svoje specifičnosti i različitosti u pogledu gastronomije. Šumadija je najmanje bila podložna spoljnim uticajima, pa za njenu kuhinju možemo reći da je najautentičnija.  U ovom predelu mleko i mlečni proizvodi imaju poseban status i uglavnom se konzumiraju kao prilog raznim jelima. Karakteristična jela zapadne Srbije su sušeno meso, sjenički, zlatarski i zlatiborski sir, a neizostavna su i jela od jagnjetine. Sjenički sir je jedan od najkvalitetnijih na čitavom području Balkana. Omiljeni slatkiš u tim krajevima dugo su bile pečene jabuke u medu i sok koji se sprema vrenjem sušenog voća u kaci.

ŠLJIVA KAO INSPIRACIJA

kolac-sa-sljivama

Topola je poznata po vinogradima, pa tako i po vrhunskom vinu i rakiji. U Kragujevcu su omiljeni specijaliteti od pečenog mesa i kupusa, poput svadbarskog kupusa, a kuvani pasulj je neizostavan deo trpeze. U svim predelima zapadne Srbije i Šumadije, šljiva je inspiracija za mnoga jela, od džema, pekmeza, kolača, do slanih specijaliteta i rakije. U Kraljevu se priprema toplo predjelo od šljiva sa slaninom, a u Blacu gulaš za suvim šljivama.

KAKO SE PRAVI PRAVA UŽIČKA KOMPLET LEPINJA

komplet-lepinja

Komplet lepinja, specijalitet užičkog kraja, postao je omiljen u svim krajevima Srbije. Iako postoje mnoge varijacije, prava, užička komplet lepinja se pravi tako što razbije jaje, stavi se u lepinju, doda se stari kajmak i pri kraju pečenja prelije se pretopom. Pretop ili moča se dobija od masti posle pečenja jagnjeta ili praseta. Užička komplet lepinja je zahvaljujući svom bogatom ukusu postala brend za sebe.

Sa druge strane, novopazarski ćevapi su dobili kultni status u celoj zemlji, ali i okolnim državama. Ćevapi se prave od junećeg mesa, a peku se obavezno na roštilju. Pazarci ih jedu u „piticama“, što je naziv za lepinje u ovom kraju. Još jedno jelo koje je popularno u Pazaru su mantije – jelo od testa punjeno telećim ili ovčijim mesom, preliveno kiselim mlekom sa belim lukom. U Pazaru se takođe prave sočne orijantalne poslastice -  baklave, tufahije i kadaifi.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.