Gastronomska karta Srbije: VOJVODINA

24.11.2017

Srbija je poznata po jedinstvenoj i raznolikoj kuhinji, nastaloj mešavinom uticaja raznih naroda koji su naseljavali naše prostore. Naša kuhinja možda nije svetski poznata kao italijanska, meksička ili azijska, međutim sama izmešanost različitih ukusa čini je posebnom i prepoznatljivom. Drugačija jela su karakteristična za severno područje zemlje – Vojvodinu, a drugačija za Šumadiju i jug Srbije.

PRVI SRPSKI KUVAR ŠTAMPAN U VOJVODINI

gulas

Da li ste znali da prvi srpski kuvar potiče iz Vojvodine? Ovu zbirku recepata za jela je sastavio i štampao Jerotej Draganović u manastiru Krušedol, davne 1855. godine.

Teritorija Vojvodine je poznata po mešavini raznih kuhinja, zbog čega postoje nesuglasice oko toga  koje jelo je autentično vojvođansko, a koje je preuzeto od drugih naroda. Pored nemačke kuhinje, u Vojvodini je prisutan i uticaj mađarske, rumunske ili slovačke kuhinje, a mnogobrojna jela su kombinacija ruske i drugih kuhinja iz orkuženja.

ŠTA SU FRUŠTUK, RINFLAJŠ I CUŠPAJZ

strudla

Vojvodina je kraj u kojem se živi sporijim tempom, bez žurbe, pa se tako i uživa u hrani – na tenane. Vojvođani uživaju u svakom zalogaju i gutljaju vina i rakije.  Nekada su u Vojvodini tokom zime bila obavezna tri jela: doručak ili fruštuk (u 7 sati), ručak (uvek u podne) i večera u (18 časova).  Za užine su se obično spremale jabuke u šlafroku (ogrtač), hleb i mast sa alevom paprikom i sl. Poznata su i palićka i temerinska vina iz ovih predela, kao i specifična jela – rinflajš (u prevodu goveđe meso), cušpajz (varivo), šnenokle, čobanac, bundevara, koja su nastajala najviše pod nemačkim uticajem. Rinflajš je kuvano goveđe meso, kuvani krompir i sos – najčešće od paradajza.  Kada se pripremaju mađarski specijaliteti – gulaš, prikaš, perkelt (jelo sa mnogo luka i dinstanog mesa) ili kobasice neizostavan sastojak je aleva paprika! U Titelu se pripremaju jela koja nisu poznata u drugim krajevima –ajnpren čorba (čorba od uprženog brašna), turoš ćuse (kuvano testo sa sirom i slaninom) , pijani šaran, ali i domaća rakija od duda. U Novom Sadu je kulinarstvo obeležio austrougarski uticaj, pa su se u isto vreme kad i u Beču i Pešti, u Novom Sadu pravile knedle i štrudle, london - štanglice, žerbo kocke i doboš torta, koje su omiljene poslastice Novosađana i danas.

Svi narodi koji naseljavaju Vojvodinu, ali i susedi - čine ravničarsku kuhinju još bogatijom!

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.