GASTRONOMSKI PUTOPIS: ITALIJA

08.10.2018

 

Jedna od najvećih vrlina kulinarstva je raznolikost. Različite kulture imaju različita jela, priprema i sastojci su drugačiji, a sve to za epilog ima neprekidno otkrivanje nečeg novog. Epilog je upoznavanje kultura i nacija kroz njihovu kuhinju.

Mnogi će izdvojiti italijansku kuhinju kao jednu od najpoznatijih na svetu. Dom pice i mnogobrojnih testenina to svakako jeste, a Italijani su poznati kao veliki gurmani.

Italijani kroz hranu iskazuju svoj stil života. Veoma su tradicionalni što se tiče hrane i trude se da održe taj duh kroz stare recepte bez previše promena. Zanimljivost za ovu zemlju je da svaki region ima svoje specijalitete, odnosno porekla jela su od krajnjeg severa pa sve do juga. Tako je region Lombardije najpoznatiji po supi i rižotu, centralni deo Italije po brojnim testeninama i tartufima, a Napuljska regija po špagetama i pici.

Sastojci u italijanskoj kuhinji su priča za sebe.  U velikoj meri koriste začine, a široko su rasprostranjeni paradajz, krompir, riba, sirevi, luk i kobasice. Postoji nekoliko desetina soseva koji u kombinaciji sa raznim testeninama predstavljaju ponos Italijana.

Testenine se same po sebi dele na: špagete, pene, makarone, fuzile, ravijole i njihove varijacije. Nakon što se zaliju nekim od soseva predstavljaju izvrsne italijanske specijalitete koji su danas poznati širom sveta. Svaki Italijan će vam ponosno reći da ne postoji bolje jelo na svetu od testenine prelivene bolonjeze sosom.

Šta tek reći o pici?

Poreklo pice je jug Italije, gde se pravi više od jednog veka. Tradicionalna pica je veoma tankog testa, premazana paradajz sosom na koji idu sastojci po želji. To može biti rukola, sir, pelat, šampinjoni, kobasice, masline i još mnogi drugi, s obzirom da je danas pica evoluirala i postala globalno jelo. Ipak, ukoliko odete u Italiju vodite računa kako naručujete picu. Velika je verovatnoća da će se takozvani lokalci naljutiti ukoliko tražite kečap sa strane, zato što oni smatraju da je to nepotrebno i da je dovoljna količina stavljena u picu, u procesu pravljenja.

Što se tiče strukture njihovog obroka, ona može biti vrlo kompleksna. Kreće se od aperitiva, pa preko predjela u vidu sira, hleba i šunke. Nakon toga obično ide supa ili čorba i neka pasta, a zatim glavno jelo koje podrazumeva ribu ili neko meso sa krompirom. Naravno, ne treba zaboraviti salatu koja je obilata i razvnovrsna, sa sirćetom kao obaveznim sastojkom. Dezert može biti voće, ali najčešće je to torta kao što je tiramisu ili domaći kolači. Da užitak bude kompletan, pije se kafa da umanji pospanost posle obroka.

Zanimljivo je da se pica danas najviše jede u Sjedinjenim Američkim Državama. Neka istraživanja su pokazala da oko 20% američke populacije svakodnevno jede ovo jelo.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.