GASTRONOMSKI PUTOPIS: MEKSIKO

14.11.2018

Kulinarski specijaliteti su najbolji put do upoznavanja novih kultura. Sastojci za koje do sada nismo ni znali da postoje, drugačiji načini obrade sastojaka i pripreme hrane su stvari koje iznova otkrivamo kada istražujemo nove gastro lokacije.

Danas otkrivamo meksičku kuhinju, jednu od trenutno najpopularnijih na svetu. Najveći uticaj na formiranje meksičkih ukusa tokom istorije imala je španska kuhinja koja je donela brojne začine u ovu latinsku zemlju. Bazični sastojci su pasulj i kukuruz koji čine osnovu brojnih jela i neretko su začinjena.

Šareno volim te šareno

Meksikanci vole da u svoje obroke uvrste raznovrsno povrće, a preovladavaju paradajz, luk, paprika (najčešće ljuta), kukuruz i pečurke. Neizostavni deo su začini, pogotovu čili, cimet i origano. Oni uz paprike daju ljutinu koja je karakteristična za meksičku hranu.

Upravo su paprike jedna od tajni meksičke gastro ponude. Naime, postoje brojne vrste ovog povrća, a najvažnije su poblano, velike zelene paprike koje su široko rasprostranjene i ima ih u gotovo svim krajevima sveta, kao i arbol, tanke i duguljaste crvene paprike. One nemaju slatkoće i veoma su ljute. Ipak, najljućim se smatraju habanero paprike koje se koriste samo u posebnim jelima.

Bogata tortilja

Za skoro svako jelo osnova je tortilja bez koje Meksikanci ne mogu da zamisle obrok. Ona je podloga brojnim nadevima i sosevima, kao i pilećem i goveđem mesu koje je najčešće mleveno ili sitno seckano. Jedno od takvih jela je burito, koji se pravi od mesa i pasulja zavijenim u tortilju. Po izboru se mogu dodati zelena salata, pečurke i kukuruz. Ovo jelo je u proteklim godinama postalo globalno popularno.

Pored burita vrlo poznate su i kasadilje. Testo od kukuruznog brašna se raširi, napuni sirom i presavije, a zatim se prži na vrelom ulju. Po izboru ovo jelo može biti obogaćeno dodatnim sastojcima, kao što je paradajz ili krastavac.

Tex – Mex kao pravac

Sigurno ste makar jednom u životu čuli za takose? Ovaj meksički specijalitet se pravi od kukuruznog brašna, puni se usitnjenim goveđim mesom i crnim lukom, a zatim se preliva salsa sosom koji može biti blag ali i veoma ljut, po vašoj želji. Definitivno najpoznatiji sos koji stiže iz ove kuhinje je gvakamoli sos, sa osnovom od avokada koji se obilato koristi u meksičkoj hrani. Dodaje se paradajz, sok od limuna i malo čilija, i sos je spreman da ulepša svako jelo na meniju.

Najslađe za kraj

Ako ste mislili da Meksikanci nisu poznati po dezertu, varate se. Omiljeni slatkiš mnogih od nas je nastao upravo u Meksiku, a u pitanju je čokolada. Prvo je nastala tečna čokolada koju su Maje i Asteci koristili kao slatkiš, ali i drevnim obredima pa čak i kao sredstvo plaćanja, što pokazuje koliko je ovaj slatkiš magičan.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.