GDE JE OTIŠAO SAV PEKMEZ OD SMOKVI?

18.09.2018

U male slatke štrudlice!

Smokve su još uvek tu, sijaju se na pijaci i tope se u ustima. Lepo nam je kada ih jedemo same, ali šta mislite da ih stavimo u mekano, neodoljivo testo?

Mogu se praviti i brže, tako što se stave u dve providne folije, skine se  gornju, stav se testo i urola. Vremenska odrednica je 25 minuta na 190 stepeni. Videćete magiju.

Ali, vratimo se na recept...

Priprema testa:

Ohlađeni maslac izrežite na tanke listiće i stavite u višu posudu. Zatim, dodajte jaje i šećer i dobro izmešajte – po mogućstvu sa električnom mešalicom, dok ne postane kremasto. Ovome dodajte brašno, sitno mlevene bademe i so. Mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. 

Ovako dobijeno testo podelite na tri jednaka dela. Formirajte ga u loptice i stavite u frižider na 1-2 sata. Na svaki deo ohlađenog testa stavite 1/3 nadeva uz rub, i to po dužini.

Zarolajte ih i položite u posudu za pečenje. Ne zaboravite da stavite i papir za pečenje!

Tako spremne štrudlice stavite u frižider na 30-45 minuta kako bi dobile posebnu notu prilikom pečenja. Stavite ih u prethodno zagrejanu rernu i pecite na 190 stepeni 35 minuta. 

 

Nadev sa suvim smokvama:

Smokve bez peteljki prelijte vrelom vodom i ostavite ih potopljenim 10 do 15 minuta. Zatim ih ocedite.

Usitnjenim bademima dodajte isceđene smokve, sok od pomorandže i pomorandžinu koru i sve ponovo usitnite. Na kraju umešajte rakiju i vanilin šećer.

Sav pekmez otišao je u štrudlice!

Uživanje u štrudlicama može da počne sad!

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.