Gotovo svakodnevno jedete ove namirnice, ali ovo sigurno ne znate!

22.12.2017

Namazi su oduvek  predstavljali omiljene brze zalogaje! Uvek dobro dođu kada nam je potrebno nešto što će nas zasititi, a namamo puno vremena. Pored pašteta i mlečnih namaza, vremenom su popularnost stekli i namazi sa Bliskog Istoka koji donose orijentalne začine i arome na naše trpeze. Sa druge strane, danas se mogu pronaći paštete koje su napravljene od najvkvalitetnijeg mesa, tako da su i ovi namazi zadržali svoje mesto na našim trpezama.

Humus

humus

Humus je specijalitet zemalja Bliskog Istoka i nacionalno jelo Libana. Ovaj namaz se pravi od leblebija, susamove paste (tahini), limunovog soka, belog luka i začina. Leblebije su odličan izvor proteina. Humus se služi kao meze uz tanki hleb, zajedno sa drugim namazima, kao što su baba ganuš napravljen od pečenog patlidžan, ili labneh, mlečni namaz dobijen ceđenjem gustog jogurta. Humus se takođe može servirati kao prilog uz ribu i meso, kojima daje posebnu notu ukusa.

Tahini

tahini

Možda će vas iznenaditi činjenica da su prvi zapisi o tahiniju nađeni u arapskom kuvaru iz 13. veka! Ovaj dremni namaz je zapravo pasta od susama koja ima istu kremastu teksturu i orašasti ukus kao puter od kikirikija, ali je zdravija alternativa. Danas se često koristi u mediteranskoj i balkanskoj kuhinji. Tahini možete jesti kao umak sa sirovim ili pečenim povrćem ili kao namaz na hlebu, tortiljama i drugim pecivima.  Ukoliko pomešate malo vode, limunov sok i maslinovo ulje sa tahinijem, dobićete izvrstan preliv za salatu. Iako je veoma zdrav, jedna puna kašika tahini namaza sadrži 89 kalorija, te nemojte preterivati u njegovoj konzumaciji.

Pesto

pesto

Naziv pesto vodi poreklo od italijanske reči „pestare“ što znači udarati, gnječiti. Sos se sprema u avanu gde se gnječe bosiljak, pinjoli i beli luk sa uljem, sve dok se ne dobije pasta. Dobro poznati italijanski namaz je pored pasti, svoju primenu našao i kao namaz, na kriškama hleba.  Italijani pestom premazuju tostirani hleb, na koji potom slažu pršutu i rendaju parmezan. Pesto se odlično slaže uz meso, ali i bilo koju pastu. Savršeno je rešenje u jutarnjim časovima kada nemate ideju čime biste premazali sendvič. Ovaj italijanski sos će vas sigurno osvojiti svojim osvežavajućim i punim ukusom!

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.