HRSKAVA POSLASTICA NAŠIH BAKA

04.09.2018

Vafl se vratio na velika vrata. Obavijen čokoladnim mrvicama, voćnim i čokoladnim prelivima, sa sladoledom i još mnogim drugim dodacima.

Čini se kao da ne postoji loša kombinacija. Što više dodataka i različitih preliva, to je ovaj desert atraktivniji.

Ova zanimljiva, ali  i zavodljiva poslastica potiče iz XIII veka, mada je još u staroj Grčkoj pronađena sprava koja je bila nalik presi za vafle. Vafl se vezuje za važne događaje i vašare, gde je doživeo svoju popularnost. Iz tog razloga, kralj Šarl IX doneo je zakon da prodavci moraju biti udaljeni jedan od drugog bar četiri metara kako ne bi dolazilo do sukoba među posetiocima.

Popularnost ovog deserta proširila se na Toskanu i Burgundiju, a potom i na čitavu Evropu. U međuvremenu, u Belgiji, lični kuvar princa Bišopa od Žljeza patentira vafl i daje mu ime Liege waffli.

Američki predsednik Džeferson lično je doneo presu za vafl u Belu kuću, gde je vafl dobio epitet prestižne poslastice.

Danas možete pronaći dve vrste vafla:

  • Liege
  • Brussels

Interestantno je to da se razlikuje način konzumacije između lokalnog stanovništva i turista. Ako se pitate zašto, to je jer na primer, stanovnici Brisela nikada ne stavljaju čokoladu, šlag ili slične dodatke, već isključivo šećer u prahu. Vafli koji se služe u ovoj zemlji su drugačiji od običnih i služe se u gostionicama.

Uobičajeni naziv je Waffels.

Ovo slatko zadovoljstvo najlepše je jesti ujutru, za doručak ili u popodnevnim satima, posle ručka, kada ste raspoloženi za jednu veliku dozu sreće.

 

Sastojci:

  • 400 grama brašna
  • 3 čajne kašičice praška za pecivo
  • polovina čajne kašičice soli
  • 50 grama šećera
  • 300 ml mleka
  • 2 žumanca
  • 1 kašika ekstrakta od vanile
  • 100 grama otopljenog maslaca

 

 

Priprema:

  1. Zagrejte presu za vafle
  2. Brašno, prašak za pecivo, so i šećer pomešajte i stavite u jednu posudu
  3. U posebnoj posudi pomešajte mleko, žumanca i ekstrakt vanile. Prethodno napravljenu smesu, i ovu pomešajte, tako da se sjedine.
  4. Dodajte otopljeni maslac i nastavite da mešate
  5. U posebnoj posudi sa mikserom umutite smesu od 4 belanaca, i pomešajte sa ostalim namirnicama
  6. Sipajte deo smese u kalup za galete ili presu
  7. Kada se naprave poslužite ih sa slatkom pavlakom, džemom, voćem, medom...

Ostaje samo da se prepustite eksploziji dobrog ukusa.

 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.