IZVANREDNI RECEPTI OD PEČURAKA

04.02.2019

Pečurke, osim što su ukusne, one predstavljaju i adekvatnu zamenu za meso. Mogu se jesti same, ili kao neizostavan deo neke salate ili ukusnog jela.

Pečurke obiluju fosforom, kalijumom i kalcijumom, gvožđem i magnezijumom, kao i čitavim kompleksom vitamina D (jedan su od retkih prirodnih izvora ovog vitamina) – što ih čini neophodnim u našoj ishrani jer predstavljaju jedan od najvećih izvora potrebnih sastojaka za imunitet i sveopšte zdravlje.

U vegeterijanskom meniju možete naći pečurke kao važan deo ishrane, ali i na trpezi ljudi koji su rešili da vode računa o liniji, jer je ovo povrće puno vode. 

Obično ih jedemo same, sa začinom i soli, ali ima i onih koji preferiraju pečurke u drugom vidu.

Evo i nekoliko recepata u kojima su pečurke ukusni dodatak.

 

Namaz od pečuraka

Sastojci koji su vam potrebni:

Pečurke 400g

Puter

50g

Crveni luk 1

Beli luk 3 čena

Majonez 5 kašika

Kečap 2 kašike

Kisela pavlaka 3 kašike

Peršun 3 grančice

So po ukusu

Biber po ukusu

Šampinjone sitno narendajte, beli i crveni luk sitno iseckajte, pa sve zajedno prodinstajte na puteru dok ne ispari tečnost koju su šampinjoni pustili.

U blenderu ili uz pomoć štapnog miksera sve sitno usitnite. U ohlađeno dodajte majonez, kečap, pavlaku, sitno iseckan peršun i začinite po ukusu.

Rižoto sa pečurkama

Sastojci:

Pečurke 500g

Crveni luk 150 gr

Ulje 1 dl

Belo vino 1 dl

So prstohvat

Mešavina suvih začina 1 kašika

Beli mleveni biber 1 kašičica

Pirinač 300 g

Kačkavalj 200g

Peršunov list po ukusu

Luk sitno iseckajte, pa ga na ulju malo propržite, dolijte vino i dinstajte dok ne provri. Dodajte pečurke isečene na listove i dinstajte dok pečurke ne postanu mekane. Posolite, pobiberite, dodajte mešavinu začina i sklonite sa ringle. Ujedno sa pripremom pečuraka u šerpu stavite dve litre vode i u nju dodajte kocku za supu. Kada voda prokuva, dodajte pirinač. Od momenta kad prokuva pirinač kuvajte 15 minuta na umerenoj temperaturi, uz povremeno lagano mešanje. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite tri minuta. Preručite pirinač na cediljku i ostavite da se cedi dva minuta. Pečurkama dodajte pola pirinča, preko njega pola narendanog kačkavalja, pa drugu polovinu pirinča i kačkavalja. Polagano i pažljivo promešajte, pa pospite narendanim kačkavaljem i usitnjenim peršunom

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.