JEDNOSTAVNA JELA OD MLEVENOG MESA

25.03.2019

 

Carnex vam danas daje predlog kako da napravite jednostavna jela koje možete napraviti od mlevenog mesa.

Spremite se, pravimo mesne zalogaje!

 

 

JEDNOSTAVNA JELA OD MLEVENOG MESA: UŠTIPCI OD MESA

 

Za uštipke od mesa jaja umutite mikserom pa dodajte vodu, 6 kašika ulja, brašno, prašak za pecivo, sitno iseckan beli luk, začine po ukusu, sitno iseckan peršunov list i mleveno meso.

Smesu za uštipke dobro sjedinite i ostavite u frižideru najmanje na pola sata da odstoji, a može i duže.

Zagrejte ulje i kašikom vadite uštipke iz dobijene smese, pecite uštipke od mesa do zlatno braon boje.

Gotove uštipke vruće prelite smesom od pavlake i majoneza sa sitno isečenim crnim lukom.

 

JEDNOSTAVNA JELA OD MLEVENOG MESA: TIKVICE PUNJENE MESOM

 

Tikvice punjene mesom pripremite na sledeći način: tikvice oljuštiti, oprati, pa iseći na kolutove debljine 4 cm (otprilike iseći na 3 ili 4 dela jednu tikvicu, u zavisnosti od dubine vatrostane posude). Dobijenim kolutovima tikvica kafenom kašičicom izdubiti sredinu, tako da ostane samo okolni zid. Tako spremljene tikvice ispeći po par minuta sa svih strana da omeknu i spremne su za punjenje.

Nadev za tikvice punjene mesom: luk crni i beli očistiti i sitno iseći, pa ga izdinstati na vrelom ulju. Gotovom luku dodati mleveno meso i dinstati dok ne pobeli. Skloniti sa ringle pa dodati pirinač i sve začine po ukusu. Sa tom smesom puniti tikvice.

U dublju vatrostanu posudu poredjati tikvice, pa ih pažljivo napuniti smesom od mlevenog mesa, ako ostane višak fila možete ga posuti preko svega.

Preliv za tikvice punjene mesom: zagrejati ulje pa dodati brašno kao za zapršku i preliti sokom od  paradajiza uz stalno mešanje. Malo posoliti i preliti tikvice smesom od paradajiza. Treba da skroz budu prekrivene, ako malo tečnosti hvali dospite vode. Gotove tikvice staviti u vruću rernu i pecite oko sat vremena. Povremeno proveravati da li je gotovo i ako treba dosipati po malo vode. Služiti toplo.

 

 

 

JEDNOSTAVNA JELA OD MLEVENOG MESA: ROLAT SA MLEVNIM MESOM I JAJIMA

 

Za pripremu rolata od mlevenog mesa sa jajima upalite rernu da se greje na 180 stepeni. Skuvajte 5 jaja, da budu tvrdo kuvana.

Da napravite smesu za rolat od mesa i jaja očistite i sitno isecite crni i beli luk. U dublju posudu stavite mleveno meso pa dodajte isečen luk, prezlu, 2 sveža jajeta i soli, bibera i vegete po ukusu. Sve dobro promešajte i dobro izmesite (ako imate mašinu za mlevenje mesa možete sve još jednom samleti dobićete kompaktniju smesu).

Da biste oblikovali rolat od mesa i jaja gotovu smesu od mesa stavite na foliju i napravite valjak, malo ga spljoštite. Kuvana jaja oljuštite, pa stavite po sredini mesa zatim oblikujte rolat oko jaja. Gotov rolat stavite u odgovarajuću tepsiju, prelite ga uljem i pecite oko 50 minuta. Čačkalicom možete povremeno proveriti da li je rolat pečen. Isećite rolat na parčad i služite uz prilog po želji.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.