JESEN U TEGLI: AJVAR

25.09.2018

Leto se polako završava, a jesen nam kuca na vrata. To je ONO doba godine kada pravimo ajvar.

Ovaj domaći specijalitet potiče sa područja Južne Srbije i Makedonije i predstavlja neizostavni deo jesenje i zimske trpeze.

Sve više je prisutan i u inostranstvu, jer ko ga jednom proba uvek se vraća vrhunskom ukusu koji ajvar pruža.

Zašto je ajvar toliko poseban, u čemu je njegova tajna?

Domaći ajvar pravi se od 4 glavna sastojka: crvene pečene paprike, ulja, soli i sirćeta. Zvuči jednostavno, ali tajna je u kvalitetu sastojaka i samoj pripremi.

Za dobar ajvar ključno je odabrati najkvalitetniju crvenu papriku, mesnatu i zrelu, bez vode u sebi. Važno je dobro ispeći papriku, a ne kuvati je. Paprika se peče dok ne bude pomalo ‘’garava’’, to je znak da može da se ostavi na ceđenju pre čišćenja i ljuštenja.

 

Evo sastojaka za ovaj tradicionalni specijalitet:

5kg crvenih, mesnatih paprika

2 kg patlidžana

3 litre vode

0,5 litre sirćeta

3 supene kašike + 4 kafene kašike soli

200 gr šećera

4 cena belog luka

0,5 litre ulja

 

Priprema:

Papriku oprati i očistiti od semenki. Iseckati na trake. Patlidžan oprati i oljuštiti. Iseckati na kockice.

3l vode, 1/2 l sirćeta, 200gr šećera i 3 supene kašike soli staviti da prokuva pa dodati naseckanu papriku i patlidžan.

Kuvati nekoliko minuta dok ne omekšaju. Ostaviti da se malo prohladi. Zatim ih staviti u blender i samleti ili koristiti mašinu za meso.

U smesu gde su samlevene paprike i patidžan se doda 4 češnja belog luka, 1/2 l ulja, 4 kafene kašičice soli i kuva se 1-1,5h. ili duže do željene gustine.

Ostaviti da se malo prohladi, pa sipati u tegle i pravac u špajz!

Malo zanimljivosti pre degustacije:

Stručnjaci su izračunali da je 1kg ajvara potrebno tačno 53 paprike!

 

 

 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.