KAD JESEN ZAMIRIŠE NA KESTENJE

16.10.2018

Gradske ulice vec su zamirisale na kestenje i inspirisale nas na duge šetnje i raznovrsne recepte.

A zašto je uopšte dobro jesti kestenje?

Kestenje obiluje C vitaminom, ima niži procenat masti, ali viši procenat skroba od ostalog koštunjavog voća, ali čak dvostruko više od krompira. Ujedno, čuva srce i preporučuje se čak i trudnicama. 

Važno je znati pravu meru i umereno ga konzumirati. Zanimljivo je to da je pečeni kesten bogatiji vitaminima, a kuvani mineralima.

Kesten je neisrpni izvor kada je njegova namena u pitanju. Stoga, predlažemo, naravno na prvom mestu pečeni kesten, kesten pire ili kolač od kestena, ali imamo još zanimljivih ideja na raspolaganju – supa od kestenja, salata sa piletinom i kestenjem, džem od kestena, palačinke sa kestenom, kesten mus, pljeskavice od kestena i brokolija.

 

Pečeni kesten

Pečenje kestenja i nije neka filozofija. Treba vam sveže kestenje i nož sa kojim ćete napraviti rezove po sredini svakog kestena. Tako pripremljene kestenove stavite u lonac za kuvanje sa sve vodom i soli. Kada voda provri, sklonite ih I stavite u tepsiju, a zatim u zagrejanu rernu na 220 stepeni.

Kestenje pecite 15 minuta. Kada budu gotovi pokrijte ih krpom ili stavite u plastičnu kesu. Ostavite ih 10 minuta da se ohlade, kako biste ih kasnije lakše ljuštili.

Pljeskavica puna kestenja

Za ovu neobičnu pljeskavicu potrebno vam je:

500 grama brokolija

Pola glavice seckanog luka

2 jaja

150 grama prezli

150 grama očišćenog ili pečenog kestenja

Malo maslinovog ulja

So

Biber po ukusu

Propržite luk na malo maslinovog ulja i ostavite da se ohladi. Umutite dva jaja uz pomoć viljuške i pomešajte sa iseckanim brokolijem, prezlama I kesten pireom.

Dodajte soli i bibera po ukusu, oblikujte pljeskavice I pecite još 5 minuta dobijene pljeskavice, sa obe strane.

Kesten mus

A sada nešto pitko i kestenjasto ali malo drugačije.

Pravimo mus od kestena, a potrebno vam je:

2 šolje kestenja

1 šolja mleka

Pola šolje šećera

2 žumanca

150 ml pavlake

Mleko, zajedno sa kestenjem stavite da proključa, a onda smanjite temperature. Kuvajte dok kestenje ne omekša (15-tak minuta).

Izblendajte ovu smesu, procedite i izbacite ono što se nije ispasiralo.

Držite u frižideru 60 minuta.

Zagrejte šećer i 80 ml vode I kuvajte dok se ne otopi. Žumanca umutite, a u tom procesu dodajte šerbet. Mutite dok ne dobijete penastu smesu, a zatim ohladite. Na kraju, sve dobijene kremove izmešajte I mutite dok se sve ne sjedini.

Ohladite preko noći, a sutradan ugostite prijatelje i prepustite se magiji kestenja.  

 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.