KAKAV JE UKUS ZALEĐENOG GRČKOG JOGURTA?

10.09.2018

Još uvek su topli dani. Oni koji nas inspirišu da  pravimo jednostavne, a ukusne poslastice.

Nešto što podseća na sladoled, ali nije...Nešto što ima pravi letnji ukus, ali ipak nije sladoled. Pričamo o zaleđenom jogurtu sa malinama i pistaćima!

Grčki jogurt poznat je po tome što ima više proteina nego običan jogurt, čak toliko da može zameniti četiri jaja. I dok se pojavljuju nove kombinacije grčkog jogurta sa voćem, kafom ili raznim sitnim dodacima, ova namirnica postoji već dugo godina. Kažu da je određena verzija jogurta nastala pre 5.000 ili 6000 godina pre nove ere. U centralnoj Aziji mleko se nosilo u vrećama napravljenih od životinjskog stomaka što je zgrušavalo mleko i pretvaralo ga u jogurt. Sa druge strane, postoje istorijski dokazi da je jogurt bio zaštitni znak vojske Džingis Kana, a pominje se i u drevnim indijskim i turskim spisima.

Bilo kako bilo, ako do sada niste probali da zaledite grčki jogurt i pomešate ga sa omiljenim dodacima, mislimo da je vreme da to sada uradite...

 

Grčki jogurt za pistaćima i malinama

Potrebni sastojci:

920 g grčkog jogurta

2 i ½ kašike meda

2 kašičice ekstrakta vanile

2 kašičice narendane kore limuna

250 g malina

50 g pistaća, iseckanih

 

Priprema:

U činiji pomešajte grčki jogurt, med, vanilin ekstrakt i narendanu koru limuna.

Mešajte dok se sastojci ne sjedine.

Dodajte maline i pistaće, prethodno iseckane i ponovo dobro izmešajte.

Smesu iulijte u kalup, pokrijte i ostavite u zamrzivač da se ohladi 3-4 sata.

Uživajte!

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.