KAKO DA ISKORISTITE VOĆE NA NAJBOLJI NAČIN

27.04.2018

Lepo vreme je idealno za voćne deserte! Tokom zime smo uglavnom uživali u ukusu citrusa, a sada konačno možemo uživati u svim onim voćnim plodovima koji su nam toliko nedostajali tokom hladnih dana. Kako biste upotpunili uživanje u svom omiljenom voću, iskoristite ga da napravite slasne deserte! Mi vam donosimo tri recepta koja će vas osvojiti prvim zalogajem! Fluffy palačinke sa jagodama i slatkim kremom, poširane kruške i tart od limuna učiniće ovo proleće najukusnijim do sad.

FLUFFY PALAČINKE SA JAGODAMA

palacinke-sa-jagodama

Za pripremu vazdušastih palačinki sa jagodama i slatkim krem sirom biće vam potrebno:

-150 g brašna

- 1 kašika šećera

-1 jaje

-200 g krem sira

- 2 kašike šećera u prahu

- 1 prašak za pecivo

- 225 g mleka

- 20 g putera

-300 g jagoda

-2 kašike javorovog sirupa

Priprema:

U duboku posudu prosejati brašno, dodati ostale suve sastojke i izmešati. U pripremljenu masu dodati mleko, jaje i otopljen puter i sve izmešati u jednoličnu masu. Palačinke peći na zagrejanom tiganju. Kad se pojave balončici na površini, palačinku okrenuti na drugu stranu. U krem sir dodati javorov sirup i šećer u prahu, narendati koru od limuna i izmešati. Pripremljene palačinke služiti tople sa sirom i jagodama preko.

POŠIRANE KRUŠKE SA MUSOM OD RIKOTA SIRA

posirane-kruske

Za pripremu poširanih krušaka sa musom od rikota sira će vam biti potrebno:

-1 kg krušaka

-70 g šećera u prahu

-0,5 l belog vina

-100 g šećera

- štapić cimeta

- veza nane

- 300 g rikota sira

- 1 limun

- 0,2 l vode

-2 kesice vanilin šećera

- 2 klinčića

Priprema:

Kruške oljuštiti tako da peteljka ostane na kruški. U posudu dodati sir, nacediti i narendati polovinu kore limuna. Sve energično izmešati da se sir i šećer sjedine. U šerpu sipati vino, vodu, šećer i začine, potom dodati polovinu limuna i sve izmešati. Tečnost dovesti do tačke ključanja pa smanjiti temperaturu tako da tečnost samo struji. Dodati kruške i poširati poklopljene dok blago ne omekšaju. Na tanjiru servirati po želji kruške presečene na pola, pa u izdubljeni unutrašnji deo servirati sir sa par listova nane. Prijatno.

TART OD LIMUNA

tart-limun

Za pripremu tarta od limuna će vam biti potrebno:

- 280 g brašna

- 6 kom jaja

-400 g šećera

- 4 limuna

- 125 g putera

- 7 žumanaca

- 450 g slatke pavlake

Priprema:

Omekšali puter na sobnoj temparaturi mutiti sa 80 g šećera dok se ne dobije jednolična penasta masa, pa u to dodati 2 cela jaja i nastaviti sa mućenjem. Potom masi dodati prosejano brašno i nastaviti sa mućenjem. Dobijeno testo ostaviti da odmori pola sata, potom razviti u modlu i peći 15 minuta samo testo koje smo izbockali viljuškom.

Dok se testo peče pripremiti fil. U dubljoj posudi mutiti cela jaja i žumanca, šećer i neutralnu pavlaku vodeći računa da se ne stvara pena, nego masa samo meša. Dodati slatku pavlaku i sok od limuna, potom narendati koru od dva limuna i sve izmešati.

Dobijenu masu izliti u delimično pečeno testo i sve zajedno peći na 120 stepeni još pola sata.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.