Kako odabrati savršen poklon za slavu

03.11.2017

Slavski period je pred nama, a poznato je da u srpskoj tradiciji krsna slava zauzima posebno mesto. Svaka srpska porodica ima svog sveca zaštitnika, kojeg poštuju i slave svake godine. Tom prilikom se okupljaju prijatelji i porodica u domu domaćina i u duhu pravoslavlja proslavljaju slavu uz bogatu trpezu.

STANDARDNI ILI ORIGINALNI POKLONI

porodica-slava

Iako se ne smatra obavezom, običaj je da se po dolasku u kuću domaćina, ponese simboličan poklon kojim se zahvaljujemo na pozivu. Pokloni za slave se razlikuju od rođendanskih poklona, koji su neformalniji i prilikom čijeg odabira možete imati veću slobodu. Ono što treba izbegavati su lični pokloni, poput garderobe i kozmetike, jer poklon treba da bude namenjen celoj porodici, a ne jednom njenom članu. Ono što se uglavnom poklanja za slavu su vino, kafa, bombonjera i cveće za domaćicu. Ukoliko želite da se na poseban način zahvalite domaćinu i da vaš poklon ostane upamćen,  možete pored klasičnih varijanti uključiti poklon koji će imati posebno značenje i simboličnu vrednost za celu porodicu.

KAKO ODABRATI PRAVI POKLON

dekupaz

Istina je da univerzalan poklon za slavu ne postoji. Na odabir poklona će uticati vaša bliskost sa porodicom, ali i njena brojnost – drugačije poklone ćete odabrati za mladi bračni par, a drugačiji za porodice sa decom. Razmislite šta bi bilo u isto vreme lepo i praktično. Ukoliko porodicu dobro poznajete, verovatno znate koje stvari im nedostaju u domu ili šta je to što su odavek želeli da imaju, ali su prednost davali stvarima koje su im neophodne. Uobičajeni pokloni za kuću su kuhinjski elementi, čaše, stolnjaci, vaze, poslužavnici, svećnjak i sl. Ovakvi pokloni su dobro rešenje ukoliko niste suviše bliski sa porodicom i želite da “igrate na sigurno”. Sa druge strane, izrezbarena drvena kutija za piće ili interesantna umetnička slika mogu biti originalan i nesvakidašnji poklon koji će svakako zauzeti posebno mesto. Uklopite poklon sa svojim budžetom jer je na kraju jedino važno koliko ste pažnje i truda uložili prilikom odabira.

Ukoliko ste kreativni i želite da poklonu date lični pečat, uvek možete napraviti zanimljivu čestitku ili ručno oslikati ili izrezbariti tacnu, stalak ili kutiju za sitnice. Ovakvi pokloni, pored praktične i dekorativne uloge, imaju veliku emotivnu vrednost. Ukoliko niste vični tehnikama ukrašavanja, uvek možete kupiti ručno oslikane čaše, poslužavnike, kutije, daske za sečenje ili zidne satove ukrašene dekupaž ili nekom drugom tehnikom. Ovakvi pokloni će zasigurno biti upamćeni i dugo krasiti dom vaših prijatelja ili porodice!

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.