KLASIČNE ILI AMERIČKE PALAČINKE

30.05.2018

 

Palačinke i vafli se mogu kombinovati sa različitim namirnicama, kako slatkim, tako i slanim. Pored klasičnih nadeva, poput džema i krema, ukus je moguće obogatiti suvim voćem, koštunjavim plodovima, keksom, sladoledom i tako napraviti bogatu kombinaciju ukusa za pamćenje!

Posebna prednost klasičnih palačinki je ta što lakoća pripremanja omogućava da testo napravimo i u slanoj varijanti. Kombinacija laganog testa, Carnex šunke, krem sira i vašeg omiljenog povrća pravi je kompletan i lagan obrok za letnje tople dane.

Za sladokusce omiljena poslastica koju pripremamo kod kuće kada poželimo da obradujemo prijatelje ili ukućane, vuče korene još iz antičkog doba. Stari Rimljani su ih pravili u malo drugačijoj varijanti, kao mešavinu palačinki, omleta i pogačica. Služili su im kao savršena podloga za slane i slatke nadeve.

Palačinke kakve danas pravimo prvi put je osmilio u 5. veku kuvar u Vatikanu, kada je grupa nenajavljenih hodočasnika došla u posetu. Od namirnica je imao samo brašna i jaja, te se dosetio na koji način može od njih napraviti ukusnu mešavinu. Vremenom, ova jednostavna poslastica postaje popularna i u ostatku Evrope.

PALAČINKE I SUJEVERJA

Francuzi imaju poseban novogodišnji ritual za sreću koji uključuje palačinke. Oni u novogodišnjoj noći bacaju novčić dok okreću palačinku u tiganju, ako on ne ispadne, veruje se da će imati novca tokom cele godine.

Jedna legenda kaže da je Napoleon pre svake bitke sam pripremao palačinke. Ako bi neka ispala, verovao bi da je to loš znak za predstojeću bitku.

ZAŠTO SU PALAČINKE OKRUGLE

Testo za palačinke je otkriveno još u antičko doba, međutim oblik palačinki potiče iz Rusije. U slavu dolaska proleća, Rusi slave praznik kada se prave okrugle namirnice koje podsećaju na oblik sunca. Tada su prvi put napravljene palačinke okruglog oblika. Francuski kuvari koji su kuvali za rusko plemstvo su preneli okrugli oblik u Francusku, a odatle i u celu Evropu.

AMERIČKE PALAČINKE

Američke palačinke se od običnih razlikuju oblikom i debljinom. One su deblje, vazdušastije i manjih dimenzija. Drugačije se pripremaju od klasičnih, smesa je gušća i u nju se dodaje prašak za pecivo. Najbolje ih je peći na srednjoj temperaturi, na tiganju podmazanom maslacem. Detaljno uputstvo za pripremu slasnih američkih palačinki vam donosimo u nastavku.

Za pripremu američkih palačinki će vam biti potrebno:

- 3 jaja

- 250 g brašna

- 150 ml jogurta

- 250 ml mleka

- 2 kašike šećera

- 1 kašičica soli

-2 kašičice praška za pecivo

-2 kašike rastopljenog maslaca

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom, pa postepeno dodavati jogurt, mleko, brašno, prašak za pecivo, so i maslac. Miskerom promešati i dok se ne dobije glatka masa. Smesu kutlačom sipati u tiganj manjeg obima. Palačinke filovati po želji.
 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.