KO JE IZMISLIO KORNET?

06.08.2018

Hrskav, ukusan, specifičan, kupastog oblika... Sa mrvicama ili bez...? U slatkoj ili slanoj kombinaciji? Kornet! Uvek i svuda! 

Kornet je nastao 1904. godine na jednom svetskom sajmu slatkiša u Sent Luisu kada je Ernest Hamvi ponudio svoj vafl prodavcu sladoleda u trenutku kada mu je  ponestalo sudova za posluženje najlepšeg dezerta.

Nakon sajma, Hamvi je osnovao preduzeće čija je osnovna delatnost bila proizvodnja korneta. Preduzeće je dobilo naziv „Cornucopia Waffle Company“ i predstavljala je početnu stanicu ambicioznog mladića u osvajanju sveta uz pomoć ovog slatkog izuma. On je objavio patent za mašinu koja je pravila kornete i tako omogućio sladoledžijama da na interesantan način privuku ljubitelje ove poslastice.

Tokom 19. veka u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Nemačkoj sladoled se posluživao u posudama od stakla, papira i metala. Tada je sladoled predstavljao užitak u kome samo viša klasa može da uživa. Ali kasnije, kada je kornet postao sastavni element sladoleda, na ulicama ste mogli videti i one sa manjim novčanim primanjima kako uživaju u najpoznatijem desertu na svetu.

A šta sve danas možete raditi sa kornetom?

  1. Simbol sladoleda

Iako sa pojavom sladoleda na štapić on dobija masovnu upotrebu, ipak sladoled u kornetu ostaje večiti klasik.

Napravite sami domaći sladoled u kornetu od oblandi, a evo i recepta:

Sastojci:

1l mleka

300 ml vode

500 g šećera

500 g šlaga

1- 4 kesice vanilinog šećera (po vašem ukusu)

 

Priprema sladoleda:

Staviti mleko, vodu i šećer da se kuvaju. Kad postane lepljivo skinite sa vatre, ohladite i stavite u zamrzivač da se  stegne, ali toliko da može da se muti mikserom. 

Smesu razbijte mikserom uz dodavanje neumućenog šlaga. Vodite računa o izboru posude jer će smesa rasti. Nastalu smesu vratite u zamrzivač na 2 do 3 sata, mutite još malo i ostavite da se hladi u zamrzivaču.

 

Preprema korneta:

Za kornete sve što vam je potrebno jeste nekoliko listova oblandi.

Jedan list oblande stavite između dve mokre krpe da omekšaju, pa ih presecite na pola uzduž i onda popreko. Od kvadratića pravite kornete uvijajući ih kao fišek. Sušiti u čašama na suncu.

Poslužite sladoled u osušenim kornetima.

  1. Slatka šolja

Da li ste znali da baš kao i vi, i kuvari i poslastičari vole da eksperimentišu? Tako su došli na ideju da različite vrste kafe može da se služe u kornetu!

Ovaj kornet je obložen sa četiri vrste čokolade, kako ne bi omekšao prilikom sipanja kafe, a da li će izbor biti nes, espresso ili turska kafa, na vama je da odaberete.

Nije li ovo savršeno jutro?

 

  1. Pizza u kornetu

Ako ste ljubitelj isprobavanja različitih kombinacija ukusa, predlažemo vam da probate pizzu u kornetu.

Sastojci:

Brašno  700 g

So

Kvasac

Voda

Korneti za sladoled

Šunka, sir, kečap, kulen, šampinjoni – po izboru

Aluminijumska folija

Priprema:

Zamesite klasično testo za pizzu, ostavite neko vreme da odstoji. Obične kornete obmotajte aluminijumskom folijom.

Kada ste pripremili kornete, pizza korneti će se lepo oblikovati oko njih, ali vodite računa da imate dovoljan broj pripremljenih osnova jer jedan kalup ide na jedan pizza kornet.

Zatim, uzmite testo za pizzu koje je stajalo određeno vreme i isecite ga na loptice. Loptice razvaljajte u krugove koje ćete prebaciti preko osnove korneta.

Rernu zagrejte na 200 C i stavite mini kornete da se peku. Vodite računa da ne prepečete testo, jer će nakon punjenja biti potrebno vratiti ih na par minuta u rernu kako bi se punjenje ugrejalo a sir istopio. Kada se testo ohladilo, pažljivo ga skinite sa aluminijumske folije, i vaše pizza kornete napunite filom po želji. Poslažite kornetiće u tepsiju i vratite u vrelu rernu na par minuta (pratite dok se sir ne istopi). Izvadite kornetiće i spremni su za serviranje !

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.