Ko su inspektori koji tajno ocenjuju hranu u restoranu

02.11.2017

Verovatno ste se pitali šta označavaju Mišelinove zvezdice i zbog čega su toliko popularne? Mišelinove zvezdice su najveće i najprestižnije priznanje u svetu ugostiteljstva koje dobijaju restorani koje odlikuje izuzetan kvalitet i usluga.

Braća Andre i Eduard Mišelin su još davne 1900. godine izdali vodič koji je sadržao korisne informacije za vozače - mape, liste automehaničarskih radnji, benzinskih stanica i hotela. Posle dvadeset godina u ovaj vodič su uključili i  restorane koje su ocenjivali po određenim kriterijumima. Kako je ovaj deo u vodiču za kratko vreme stekao ogromnu popularnost, braća su unajmila tim privatnih inspektora, koji su anonimno, u strogoj tajnosti posećivali restorane i ocenjivali njihovu uslugu.

KAKO SE OSVAJA MIŠELINOVA ZVEZDICA

miselinova-zvezdica

Zvezde dobijaju restorani sa najboljom kuhinjom, bez obzira na tip kuhinje. Prilikom ocenjivanja u obzir se ne uzima enterijer, dekoracija i postavljanje stolova već samo kvalitet kuhinje. Mišelinov inspektor prati sve što se događa u restoranu, a najznačajnija kriterijumi su – kvalitet sastojaka, veština pripreme hrane i kombinacija začina, stepen kreativnosti, postojanost kvaliteta hrane i pristupačnost cena.

KOLIKO ZVEZDICA JE DOVOLJNO

kuvar-ocenjivanje

Restoran može osvojiti od jedne do tri zvezdice, u zavisnosti od kvaliteta usluge. Jedna Mišelinova zvezdica je preporuka za dobro mesto na koje treba svratiti jer se u njima služe jela pripremljena po visokim standardima. Samo mali broj restorana se može pohvaliti sa dve zvezdice, koje govore da mesto ima odličnu kuhinju sa pažljivo osmišljenim jelima izuzutnog kvaliteta. Restorane sa tri zvezdice ne smete propustiti jer se u njima zaista pruža vrhunska usluga koja je na najvišem nivou ugostiteljstva.

KOJA ZEMLJA IMA NAJVIŠE ZVEZDICA

Verovatno se pitate koja zemlja ima restorane sa najviše zvezdica? Možda će vas iznenaditi da je to zemlja izlazećeg sunca! U Japanu je najviše restorana koji imaju prestižne tri zvezdice! U Evropi je ove godine Mišelinove zvezdice dobilo 497 restorana, od toga ekskluzivne tri zvezdice ima 20 restorana, dve zvezdice 91 restoran, a 386 restorana je dobilo jednu zvezdicu.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.