Koja hrana donosi sreću u Novoj godini

29.12.2017

U mnogim zemljama sveta se veruje da određena hrana donosi sreću i bogatstvo, ukoliko se priprema baš za Novu godinu!

U Španiji postoji verovanje da 12 zrna grožđa donosi sreću. Verovatno se pitate zašto baš 12 zrna? Oni simbolično predstavljaju 12 otkucaja sata i prema predanju ostvaruju sve novogodišnje želje!

grozdje

HRANA KOJA SIMBOLIZUJE NOVAC

Jedna od namirnica za koje se veruje da donosi bogatstvo je sočivo, koje izgledom podseća na novčić. U Češkoj se za Novu godinu priprema kiselo sočivo, u Italiji sočivo sa svinjetinom, a u Americi supa od sočiva. Amerikanci takođe jedu kupus, jer njegovi listovi podsećaju na prevsavijene novčanice i simbolišu obilje i bogatstvo. U jugoistočnoj Evropi novac takođe ima centralno mesto, pa se novčić stavlja u testo. Grci pripremaju hleb sa pomorandžom i anisom, tzv. vasilopitu, posvećenu sv. Vasiliju. Smatra se da osobu koja pronađe novčić čeka bogatstvo u narednoj godini!

U delovima centralne i istočne Evrope za Novu godinu se tradicionalno jede šaran. Veruje se da čuvanje njegovih krljušti u novčaniku osigurava da uvek imate novca kod sebe.

SLATKA NOVA GODINA

kineska-nova-godina

Dok se na našim prostorima uglavnom pripremaju slana jela, u Izraelu se sprema slatka hrana sa medom, jer se veruje da će tako i budućnost biti slatka! Izraelci čestitaju Novu godinu rečima: „Slatka ti Nova godina!“ U Izraelu se Nova godina slavi po jevrejskom lunarnom kalendaru, u septembru ili oktobru. Karakteristično jelo za njihov doček je zimmes, pikantne šargarepe karamelizovane u medu.

U Japanu postoji običaj koji je star preko hiljadu godinu, zbog kojeg svake godine nekoliko ljudi strada usled gušenja. U zemlji izlazećeg sunca se za Novu godinu jede mochi, lepljivi pirinač skuvan na pari, usitnjen i pretvoren u testo za knedle. Veruje se da ovo jelo donosi dugovečnost, međutim jelo je usled lepljivosti i čvrstine teško progutati, zbog čega može uzrokovati gušenje. Zdravstvene organizacije zbog toga savetuju stanovništvo da iseku mochi na sitne komade i da ga pojedu sa mnogo tečnosti.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.