KOJE NAMIRNICE NIKAKO NE TREBA KOMBINOVATI

20.04.2018

U vremenu povećane svesti o zdravoj ishrani, postavlje se pitanje na koji način treba konzumirati hranu, u kojim vremenskim razmacima i koje namirnice nikako nije dobro kombinovati u istom obroku. Verovatno vam je poznato da tečnost nije dobro piti 10 minuta pre i nakon jela, ali da li znate koje namirnice nisu dobar par?

kombinovanje-namirnica

Određene kombinacije hrane su teške i uzrokuju probleme sa varenjem. Problem nastaje jer je različitim namirnicama potrebno različito vreme da bi se svarile. Najmanje vremena treba voću, koje je moguće svariti za samo pola sata. Zatim na red dolazi povrće, koje se vari od jednog do dva sata. Najviše vremena treba mesu, kojem je potrebno tri do četiri sata da bude svareno.

VOĆE SA DRUGIM NAMIRNICIMA

Prva na listi teških kombinacija je voće sa drugim namirnicama. U slučaju da pojedete egzotičnu kombinaciju voća i mesa, vaš želudac će se namučiti oko varenja, jer je mesu potrebno tri do četiri sata kako bi se svarilo, a voću oko pola sata. Meso u tom slučaju ometa varenje voća i ono ostaje u želudcu duže nego što je potrebno. Ovo rezultira truljenjem, zbog čega kasnije možete imati problema sa nadimanjem i umorom. Voće je najbolje jesti nezavisno od obroka.

PROTEIN I SKROB

meso-krompir

Verovatno ste više puta čuli da meso i druge proteine nije dobro kombinovati sa skrobnim namirnicima. Međutim, naša kuhinja je zasnovana na velikom broju jela koje spajaju upravo ove dve vrste namirnica. Meso se duže vari od testenina, pirinča i krompira, pa samim tim otežava njihovo varenje što dovodi do različitih smetnji. Umesto kombinacije mesa i krompira, kao prilog vam može poslužiti sveže povrće. Proteinska hrana se najbolje vari uz svežu salatu.

VIŠE VRSTA PROTEINA

Nemojte kombinovati više vrsta proteina u istom obroku. Izbegavajte kombinacije mesa i jaja, jogurta i badema, jaja i sira jer veoma opterećuju organe za varenje. Ukoliko volite da jedete meso, kombinujte ga sa povrćem sa kojim ćete započeti obrok, pa tek kada završite sa njim, pojedite meso.

 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.