KOJU VIŠE VOLITE: GIBANICU ILI PITU SAVIJAČU?

08.12.2017

Za razliku od bureka i drugih pita, gibanica je bogatija sastojcima. Nadev se pravi od kravljeg sira, jaja i ulja, a u nekim krajevima se dodaju kisela voda i jogurt. Listovi kora se prvobitno umaču u smesu, a zatim se slažu u tepsiju. Ukoliko se listovi gužvaju, takva gibanica se naziva gužvarom. Kako biste korak po korak, napravili savršenu gibanicu, pratite uputstva iz našeg recepta.

gibanica

KAKO SE PRAVE KORE ZA SAVIJAČU

Savijača je vrsta pite koja se tradicionalno priprema u Bosni, mada se može naći i u našim buregžinicama i pekarama. Postoji nekoliko vrsta bosanske pite punjene raznim sastojcima i svaka ima specifično ime.

Ako se puni mesom i lukom, nazivaju je burek, sirnica je punjena sirom, zeljanica je pita sa spanaćem i sirom, krumpiruša sa krompirom.

savijaca

Uglavnom se veruje da je domaće kore za savijaču gotovo nemoguće napraviti. Moguće je, a ukoliko poželite da se upustite u ovu avanturu pratite naše instrukcije i sigurno ćete savladati ceo proces.

Prvi korak

Pomešajte 300 gr brašna sa kašičicom soli, zatim dodajte 100 ml vode i mešajte rukom dok ne napravite mali hlebčić. Prebacite ga na tacnu koju ste podmazali sa 3-4 kapi ulja i uvaljajte ga dok ne postane sjajno. Testo ostavite u frižederu da odstoji sat vremena.

Drugi korak

Preko stola postavite stolnjak i pospite ga brašnom. Hlebčić uvaljajte u brašno i razvucite ga rukama. Sada na red dolazi oklagija, kojom ćete razvući testo što više možete. Trudite se da pomoću prstiju i oklagije razvučete testo što je više moguće.

Treći korak

Razvučeno testo isecite po sredini i pospite 3-4 kašike ulja po njegovoj površini. Zatim ga filujte smesom po želji, uzmite krajeve stolnjaka i polako urolajte testo.

Četvrti korak

U okrugloj tepsiji kružno savijajte pitu. Pecite je u rerni na 200 stepeni.

Etimološki, reč gibanica potiče od glagola gibati. Gibanica se sprema brzo, lako i ne zahteva posebne kulinarske veštine. Može poslužiti kao doručak, predjelo, ali i kao brzo jelo kada vam neočekivano navrate gosti u posetu. Uz malo veštine, za manje od sata, vruća gibanica će zamirisati na vašem stolu, a garantujemo da će gosti biti više nego zadovoljni, jer gibanicu svi vole, bez izuzetka.

 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.