KOLAČI ZA USKRS

15.04.2019

 

Sve vrste kolača dobrodošli su za Uskrs!

Kolači su nezaobilazni deo Uskrsa, zato vam predlažemo da napravite različite vrste kojima najmlađi neće odoleti.

 

KOLAČI ZA USKRS: LIMUN KEKSI SA KOKOSOM

 

Sastojci (za 12 keksića)

75 g margarina sobne temperature (ili putera)

80 g šećera

prstohvat soli

1 jaje

1 kašičica arome vanile

160 g oštrog brašna

1 kašičica praška za pecivo

rendana korica i sok od pola limuna

50 g kokosa + 1 kašika za posipanje odozgo

 

Priprema

Ubacite u plastičnu posudu margarin sobne temperature, šećer i prstohvat soli pa mikserom izmutite fino penasto, oko 5 minuta, dok se šećer ne otopi. Dodajte jaje i aromu vanile pa nastavite mutiti dok ne postane kremasto. Sada dodajte brašno, prašak za pecivo, rendanu koricu i sok od pola limuna, kao i kokos pa sve dobro sjedinite mikserom. Testo će biti mekano i lepljivo, tako da se keksići ne oblikuju rukama nego se smesa vadi uz pomoć dve kašike, ili još bolje, kašike za sladoled. Posudu sa testom možete na kratko odložiti u zamrzivač (na 5-10 min.), čisto radi lakšeg oblikovanja, ali nije obavezno.

Uzmite veliki pleh od rerne, obložite ga pek papirom a rernu uključite na 180 stepeni. Uz pomoć dve male kašike uzimajte hrpice testa i spuštajte ih na pleh, obavezno ostavljajući dovoljno prostora između jer će se tokom pečenja raširiti. Dakle, nemojte nipošto odmah oblikovati testo tako da ima oblik pečenog keksa, nego stavljajte na pleh male loptice testa i one će se tokom pečenja same spljoštiti, raširiti i dobiti oblik keksa.

 

Kada ste rasporedili sve loptice testa, možete ih prstima dodatno oblikovati (ako ne želite da budu nejednake i čupave), tako što ćete malo pokvasiti prste pre nego što oblikujete svaki keks. Tako vam se testo neće lepiti za ruke. Najlakše je da pripremite ispred sebe čašu vode za umakanje prstiju.

Na samom kraju pospite svaki keks odozgo sa malo kokosa i blago pritisnite prstima da se zalepi.

Kada su keksi spremni za pečenje, stavite ih u zagrejanu rernu na 180 stepeni da se peku 10-15 minuta. Dužina pečenja zavisiće od debljine na koju ste oblikovali kekse. Gotovi su kada ivice lepo požute ali pazite da vam ne požute previše i odozgo. Bitno je da ih ne isušite previše da bi keksi iznutra ostali fini mekani. Možete ih čuvati zatvorene u limenoj kutiji pa će i naredni dan ostati fini mekani.

 

 

KOLAČI ZA USKRS: LENJA PITA SA JABUKAMA

 

Sastojci

Za testo:

 

250 g margarina

100 g šećera

1 vanilin šećer

rendana kora limuna

2 kašike kisele pavlake

1 jaje

2 žumanca

1 prašak za pecivo

500 g oštrog brašna

Za nadev:

 

oko 1,5 kg jabuka

100 g šećera (ili po ukusu)

1 vanilin šećer

2-3 kašičice cimeta

100 g suvog grožđa

4 kašike prezle

 

Priprema: 

U veću plastičnu posudu ubacite margarin naseckan na komadiće, a potom i sve ostale sastojke, dakle sve odjednom. Uzmite mikser, stavite mutilice za testo i dobro izmešajte dok god se svi sastojci ne povežu. Kada su se sjedinili i vidite da ne može bolje od toga, odložite mikser i rukom još malo umesite fino mekano testo. Stavite u frižider dok pripremate nadev.

Jabuke operite, ogulite i narendajte, dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i suvo grožđe i sve dobro izmešajte.

Testo izvadite iz frižidera i podelite ga na dva dela. Uzmite prvi deo, razvaljajte ga oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini, pa namotajte na oklagiju i prebacite u pleh dimenzija 32×22 cm.

Pospite sa dve kašike prezle svugde ravnomerno, pa rasporedite nadev od jabuka. Odozgo pospite jabuke sa preostale dve kašike prezle. Razvijte i drugo testo na isti način i njime pokrijte pitu. Izbockajte viljuškom gornju koru.

Pitu stavite peći u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada lepo porumeni, pita je gotova. Po želji pospite šećerom u prahu.

 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.