KRALJ MEĐU KOLAČIMA - KUGLOF

03.12.2018

Hladnije vreme inicira na slatke kolače posute šećerom u prahu I cimetom. U ovu atmosferu najlepše se uklapa – kuglof!

Da li ste znali da je kuglof jedan od najstarijih modeliranih kolača na svetu? U Srbiji se tradicionalno jede u Vojvodini, ali to ne znači da nije zastupljen i u drugim krajevima. Zanimljivo je to da je ovaj kolač u prošlosti bio služen isključivo privilegovanoj vlasteli i nalazio se na kraljevskoj trpezi širom Evrope.

Može se jesti u bilo koje doba dana, ali najukusniji je uz šolju kafe, čaja ili mleka. Mljac!

Kuglof ima bezbroj varijanti u kojima se može praviti, samo je važno pustiti maštu da odradi svoje. S toga, mi ćemo vam dati predlog samo jednog, ali veoma vrednog I ukusnog – kuglof sa kafom.

Kuglof sa kafom

Sastojci za testo:

 315 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1/4 kašičice soli

160 g putera
170 g šećera
2 jaja
1 kašičica ekstrakta vanile

1 kisela pavlaka (180 g)
2 kašike kakaa rastvorenog u 2 kašike vrele vode
3-4 kašike kuvanog espresa

 

 

Sastojci za glazuru od kafe:

• oko 100 g šećera u prahu
• 2-3 kašike kuvanog espresa

Priprema:

Ugrejte rernu na 200°C. Modlu dobro namažite sa puterom.
Zatim, pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.

Puter sobne temperature umutite mikserom sa šećerom, dodajte jedno po jedno jaje i vanilu a onda i sjedinite. Brašno i pavlaku dodajte naizmenično, u etapama. Sjedinite sve kratko, pa masu podelite na 3 jednaka dela. Jedan deo ostavite kakav je, u drugi dodajte kakao u treći kafu.

Mase sipajte naizmenično u modlu, dok sve ne potrošite. Gledajte da ravnomerno rasporedite smese.

Pecite oko 30-40 minuta ili bolje da se vodite testom sa čačkalicom. Ali, pazite da ne presušite kolač. Pečeni kuglof izvadite na rešetku i ostavite da se prohladi.

Napravite glazuru, u činiju sipajte šećer i dodajte kašiku po kašiku espresa dok ne napravite gustu i lepljivu smesu. Nemojte da bude previše tečno pa zato sipajte kašiku po kašiku kafe. Prelijte preko prohlađenog kolača.

Savetujemo vam da okupite vaše društvo I uživate u ovim slatkim zalogajima, u kućnoj atmosferi, sa sve crvenim ćebićima I osmesima – baš kao u filmu.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.