KRALJICA SRPSKE TRPEZE: RECEPT ZA PROJU

02.04.2019

 

Proja je tradicionalno predjelo, ili obavezan deo doručka ili večere. Jede se uz fino meze ili uz dobar, gusti jogurt. Ako do sada niste pravili proju, pravo je vreme jer vam Carnex donosi pravi recept za ovo tradicionalno zadovoljstvo.

 

STARINSKI RECEPT ZA PROJU OD SAMO 3 SASTOJKA

 

Sastojci:

krupno mleveno kukuruzno brašno

so

voda

 

Priprema:

U brašno sipati mlaku vodu sa razmućenim praškom za pecivo i dodati jednu kašičicu soli. Masa treba da je nešto gušća od testa za palačinke. Sve to varjačom izmešati i sipati u tepsiju ilikalup podmazanu mašću (ako postite umesto masti koristite biljno ulje) staviti u unapred zagrejanu rernu, na 230 stepeni, oko 15-20 minuta, odnosno dok se na površini ne uhvati tamnosmeđa korica.

Ispečenu proju ovlaš poprskati vodom, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.

Ohlađenu proju iseći na kocke ili trouglove i služiti umesto hleba, uz sarmu, podvarak, punjene paprike ili udrobiti u jogurt ili kiselo mleko.

 

 

RECEPT ZA PROJU: PROJA SA SIROM I PRAZILUKOM

 

Ukoliko ste ipak jedni od onih koji vole da eksperimentišu i od tradicionalnih jela naprave nešto zanimljivije, predlažemo proju sa sirom i prazilukom.

Sastojci:

2 jaja

Pšenično brašno 1 šolja

Kukuruzno brašno 1 šolja

So

Ulje 1dl

Prašak za pecivo 1 kašičica

Ulje 1 dl

Prašak za pecivo 1 kašičica

Jogurt 1 čaša

2 dl

Praziluk  1 komad

Sir 200 gr

Peršun 4 kašičice

 

Priprema:

U većoj posudi umuti jaja. Kada su dobro umućena, dodati u njih so, pšenično brašno, kukuruzno brašno, ulje i prašak za pecivo. Sve dobro izmešati, zatim dodati jogurt i umešati sa testom. Praziluk sitno iseći i dodati u testo, zajedno sa sirom i peršunom. Proja se može peći u podmazanom i brašnom posutom plehu, ili u kalupu za proje koji takođe treba premazati uljem i posuti brašnom (pod uslovom da nisu silikonske). Proju peći 40 minuta u plehu na 200 stepeni, ili u kalupima 20-30 minuta, takođe na 200 stepeni.

 

RECEPT ZA PROJU: SLATKA PROJA SA MEDOM I JABUKAMA

Sastojci:

3 jaja

1 puna kašika meda

100 g suvog grožđa

100 g šećera

100 g kukuruznog brašna

100 g hlebnog brašna

1 prašak za pecivo

1 veća jabuka

1 vanilin šećer i cimet

kockica maslaca

korica limuna ili pomorandže

 

Priprema:

Umutiti jaja dodati sve nabrojane sastojke, dobro izmešati i sipati u podmazan pleh. Peći na 200 stepeni  oko 35 minuta. Ohlađeno testo iseći i uživati.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.