KREATIVNOST NA SLAVSKOJ TRPEZI: SITNI KOLAČI

20.11.2018

Da, počela je sezona slava i svi se prepuštamo slatkim i slanim zalogajima.

Kako je period slava stigao na velika vrata, tako je došlo i vreme da pridamo veći značaj slavskim kolačima. Ovo je prilika da se poigrate sa oblicima, ukusima i dekoraciji i na taj način prikažete svoju kreativnost u kuhinji.

Danas mesimo, puštamo mašti na volju i dozvoljavamo slatkišima da zašarene našu trpezu.

Ostavite nam u komentaru na Facebook stranici ukoliko ste napravili neke od narednih kolača.

Kokos bombice

Čini se da je ovaj okrugli kolač neizostavan deo slavske trpeze. Prave se od dva sastojka, a količine i namirnice su:

400 ml zaslađenog kondenzovanog mleka

200 g kokos brašna

Priprema:

Kondenzovano mleko sipajte u sud. Dodajte 150 g kokos brašna i promešajte. Na laganoj vatri zagrevajte uz stalno mešanje u vremenskom periodu od 3-4 minuta.

Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Od te smese napravite bombice i odmah ih uvaljajte u ostatak kokos brašna.

Ujedno, u bombice možete dodati pečeni lešnik ili orah.

 

Rolat sa brusnicama

Neodoljivi rolati... Uvek ih pravimo, slatke ili slane, ali ovoga puta, stavljamo brusnice i slušamo pohvale.

Sastojci:

250 g marcipana

50 g pistaća

50 g kakaoa

50 g brusnica

10 g maslaca

Zelena boja za kolače

Priprema:

Marcipan podelite u tri dela.

U jedan deo dodajte seckane pistaće i malo zelene boje, a u drugi stavite kakao. Umesite sve smese i razvucite tri kore jednake veličine.

Prvo stavite zelenu koru, na nju koru sa kakaom i na kraju čist marcipan.

Brusnice isecite što sitnije, a zatim ih pomešajte sa maslacem. Nanesite ga na ivicu gornje kore.

Pažljivo urolajte sve tri kore i ostavite da se rolat stegne.

Bajadera 

Tako minimalistička, a tako savršena – Bajadera.

Sastojci:

400 gr šećera

12 kašika vode

150 gr mlevenih oraha

150 gr mlevenog keksa

125 gr margarina

3 kašike kakaoa

Sastojci za glazuru:

120 grama čokolade

3 kašike ulja

1 kašika margarina

 

Priprema:

Šećer stavite u duboku šerpu i prelijte ga vodom. Ostavite da ključa oko pet minuta dok se šećer potpuno ne istopi. Zatim, umešajte mlevene orahe i keks.

Mešajte dok se ne sjedini, a zatim sklonite sa šporeta.

Dok je još vruće, dodajte margarin koji ste prethodno isekli na listiće, i sve zajedno dobro promešajte.

Podelite na dva dela, i samo u jedna dodajte kakao.

Pleh obložite masnim papirom i preko izlijte tamnu smesu. Potom izlijte svetlu smesu i poravnajte.

Nakon toga, prelijte glazurom i ostavite u frižider.

Čokoladu izlomite i stavite u šerpicu. Dodajte ulje i uz mešanje otopite na pari.

Dodajte margarin, izmešajte i prelijte bajaderu.

Srećna slava!

 

 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.