KREMASTI I POSNI KOLAČI NA VODI

08.04.2019

 

Da li vi imate omiljeni posni kolač na vodi?

Svi oni koji su rešili da poste, ali ljubitelji su slatkiša, posni kolači na vodi su pravo, ali i jednostavno rešenje.

POSNI KOLAČI NA VODI: KOLAČ SA BANANAMA

 

Ovo je jedan sirovi kolač koji ima posebnu notu banane, a ujedno je i posni kolač, što je odličan izbor za dane posta.

Sastojci:

1 šolja indijskih oraha

1/2 veće banane

1/2 šolje kokosovog brašna

1/3 šolje urmi

2 kašike vode

2 kašika kakao praha

1 kašika meda

Priprema:

Indijske orahe sameljite dok ne postanu kao brašno. Tada im dodajte ostale navedene sastojke, i sve zajedno izblendirajte. Urme prethodno možete potopiti u malo vode, ili ih ostavite da odstoje preko noći, kao bi bile mekše.

Izblendirana smesa bi trebalo da bude mekana i ujednačena. Odložite je u frižider na kratko, da bi se ohladila.

Nakon 10-30 minuta izvadite smesu pa od nje oblikujte željeni oblik. Predlažemo vam oblik kocke, ali na vama je da raspustite maštu.

Kada oblikujete kocke, pripremite glazuru. Kakao pomešajte sa malo vode i meda, pa stavite da se sve otopi na pari. Mešajte kako bi se lepo sjedinilo. Kocke umačite u preliv, pa valjajte u malo kokosa. Ostavite potom kocke u friz da se lepo stegnu, pa poslužite.

 

 

POSNI KOLAČI NA VODI: KOLAČ SA VIŠNJAMA

 

Posni kolači sa višnjama prava su gozba za vaše goste.

Sastojci:

400 mililitara vode

12 kašika šećera

4 kašike džema po ukusu

100 grama mlevenih oraha

20 kašika brašna

1 kesica praška za pecivo

300 grama višanja

Priprema:

Najpre pomešajte šećer i džem, a zatim u to dodajte mlevene orahe (ako postite takozvani čist post, onda orahe zamenite mlevenim makom ili rogačem). Promešajte, a onda dodajte brašno i pecivo pa ponovo promešajte. Zatim, dodajte vodu i takodje promešajte da se napravi ujednačena smesa.

Na kraju, u smesu dodajte očišćene višnje. Smesu izlijte na pleh, prethodno obložen papirom za pečenje. Pecite oko pola sata na 200 stepeni, da fino porumeni. Izvadite potom, ostavite da se prohladi, pa pospite prah šećerom i secite.

 

 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.