KRISTALIZOVAN MED – DA ILI NE

19.01.2018

U zimskom periodu, med je omiljeni dodatak čajevima, ali se koristi i u kolačima, palačinkama i raznim desertima. U medu se nalazi više od 70 različitih sastojaka, a sastav se određuje prema nektaru koji pčele skupljaju. Boja meda zavisi od vrste cveća i praha koje pčele sakupe. Osim što je odlična poslastica, med se upotrebljava i u narodnoj medicini, jer obiluje vitaminima B i E.

MED KAO SREDSTVO PLAĆANJA

Med se u ljudskoj ishrani upotrebljava još od praistorijskog doba. U antičkom periodu, med je proglašen “zlatastim balzamom”, dok se u starom Egiptu koristio prilikom balzamovanja, ali i kao sredstvo plaćanja. U Evropi med se najviše koristio za ishranu, pravljenje maltera i kao lekovit preparat.

DA LI MED IMA ROK TRAJANJA

Ukoliko imate med koji vam dugo stoji, slobodno ga možete koristiti, jer ova namirnica nije kvarljiva. Nedostatak vode, kiselost i prisustvo vodonik-peroksida čine da med bude namirnica koja nema rok trajanja. Verovali ili ne - med koji su arheolozi pronašli u drevnim egipatskim grobnicama i dalje je jestiv!

DA LI JE MED KOJI SE KRISTALIZUJE PRAVI

kristalizovan-med

Postoji velika odbojnost prema medu koji se kristališe, pa mnogi ljubitelji meda smatraju da ukristalisani med nije pravi. Međutim, prirodno svojstvo meda je kristalizacija. Ovo je sasvim normalan proces, pri kojem med ne gubi ništa od svojih vrednosti. Ukoliko med sadrži više fruktoze (voćnog šećera), pre će se ukristalisati. Postoje neke vrste meda koji se teže kristališu, kao što je to slučaj sa bagremovim medom koji može ostati u tečnom stanju i nakon dve godine.

DA LI SE MED MORA JESTI DRVENOM KAŠIKOM

drvena-kasika-med

Sigurno ste više puta čuli da med treba jesti samo drvenom kašikom, jer ako se uzima metalnom, gubi svoja svojstva. Međutim, stručnjaci tvrde da je metalna kašičica napravljena od inertnog materijala, tako da prilikom normalne upotrebe ne stupa ni u kakve hemijske reakcije sa hranom. Argument koji ide tome u prilog je da su posude u kojima se med priprema napravljene upravo od metala. Med možete slobodno jesti drvenom, plastičnom ili metalnom kašikom, bez bojazni da će izgubiti nešto od svojih dragocenih svojstava.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.